De Britse premier Theresa May heeft haar regeringsleden, na urenlang overleg, kunnen overtuigen om het technische voorakkoord over de Brexit, dat dinsdag met de Europese Unie werd bereikt, te aanvaarden. 'Deze beslissing is in het belang van het hele Verenigd Koninkrijk', zei May tijdens een korte mededeling.

May zat woensdag vanaf 15 uur samen met haar ministers voor een overleg over het voorlopige Brexit-akkoord dat de technische onderhandelaars in Brussel bereikt hadden. Het ging vooral over de backstop, het 'vangnet', dat moet vermijden dat er opnieuw een harde grens ontstaat tussen Ierland en Noord-Ierland. Het kabinet liet zich blijkbaar niet zomaar overtuigen, want het overleg duurde een stuk langer dan aanvankelijk voorzien was.

Pas na 20 uur kon de Britse premier bekendmaken dat ze de steun van haar ministers gekregen had. 'Ik geloof echt dat dit het beste akkoord is dat we konden bereiken', zei May in een korte mededeling op de stoep voor haar ambtswoning in Downing Street. 'Het is een collectieve beslissing om het ontwerpakkoord goed te keuren en de onderhandelingen verder te zetten.' 

'Ik moet doen wat het beste is voor dit land, en ik geloof echt dat deze beslissing in het belang is van het volledige Verenigd Koninkrijk', zei May. 'We hebben deze beslissing niet licht genomen, en de weg vooruit is nu duidelijk. We zullen opnieuw controle krijgen over ons geld, onze wetten en onze handel', aldus de premier. 'De keuze is duidelijk, we moeten verder gaan met deze deal. Anders riskeren we dat er geen deal komt, of geen Brexit.'

We zijn er nog niet

May wil nu het liefst nog deze maand het akkoord bezegeld krijgen op een speciale Europese top en moet het ook nog door haar eigen parlement loodsen. Ze zal het Britse parlement dan ook morgen toespreken.

Dat de premier heel wat tegenkanting riskeert, werd in de loop van de dag al meer dan duidelijk. De Noord-Ierse unionisten van DUP geven de regering gedoogsteun, maar kondigden bijvoorbeeld al aan dat ze dit akkoord niet kunnen aanvaarden omdat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. 'Natuurlijk liggen er nog moeilijke dagen in het verschiet voor mij, het kabinet en de EU', zei de premier. Maar ze verwacht 'in de komende dagen en weken' tot een definitief akkoord te komen.

May heeft de goedkeuring van 320 parlementsleden nodig, maar komt er met haar eigen Conservatives al vijf tekort. Bovendien zouden een aantal hardliners binnen haar partij wel eens tegen kunnen stemmen.

Lees hier het volledige voorakkoord over de Brexit.