Kremlincriticus Navalny krijgt toch toestemming om uit Rusland te vertrekken
Een selfie van Navalny in de luchthaven in Moskou Foto: AP

Dinsdag werd Kremlincriticus Alexei Navalny tegengehouden in een Russische luchthaven. Hij was onderweg naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Woensdag meldde hij dat hij kon vertrekken.

‘Ze hebben me illegaal verhinderd te vertrekken. Na een schandaal lieten ze me vertrekken’, zei hij in een bericht op Instagram met een selfie in de grenswachtcabine van een luchthaven in Moskou. Zijn advocaat Ivan Jdanov liet weten dat zijn vliegtuig inmiddels is opgestegen.

Dinsdag werd Navalny aan de paspoortcontrole op een luchthaven in Moskou tegengehouden. Hij wou naar Frankfurt vliegen om van daaruit naar Straatsburg te gaan. Het EHRM moet zich donderdag uitspreken over vijf verzoekschriften die Navalny tussen 2012 en 2014 indiende. Hij vraagt de Europese rechters om de ‘politieke beweegredenen’ van zijn herhaalde arrestaties te erkennen.

De federale dienst van gerechtsdeurwaarders, die in Rusland de macht heeft om uitreisverboden toe te passen, zei dat Navalny nog een onbetaalde boete had openstaan. Hij betaalde die in de loop van de dag. Navalny gaf te kennen dat hij de dienst gaat aanklagen en een terugbetaling gaat vragen van de kosten die het verbod om het land te verlaten met zich mee brachten. De afgelopen jaren kreeg hij meerdere boetes opgelegd en werd hij veroordeeld tot korte gevangenisstraffen.

Tussen 2013 en 2017 kon Navalny niet naar het buitenland reizen omdat de Russische autoriteiten weigerden hem een paspoort te verstrekken doordat hij lopende juridische procedures tegen hem had lopen. Hij kreeg uiteindelijk een paspoort en mocht in mei 2017 Rusland verlaten om zijn oog te laten behandelen in Spanje nadat hij een brandwonde opliep tijdens een aanval in Moskou.

Navalny kon zich geen kandidaat stellen voor de Russische presidentsverkiezingen afgelopen maart wegens een veroordeling die hij politiek gemotiveerd noemt.