Reportage over Albert II mag pas na zijn dood op televisie worden uitgezonden
Foto: Belgaimage

Reportagemaker Eric Goens, onder meer bekend van ‘Die Huis’, heeft een documentaire over koning Albert gedraaid. De reportage mag pas na diens dood worden uitgezonden op televisie. ‘Alleen onder die voorwaarden wilden bevoorrechte getuigen met mij praten’, zegt Goens.

‘Delphine Boël zal ter sprake komen, maar het gaat over meer dan dat’, klinkt het. ‘Ook over het verlies van zijn moeder (koningin Astrid verongelukte toen hij één jaar was, red.), zijn kindertijd tijdens de Tweede Wereldoorlog, enzovoort. De Belgen zullen hem ­anders leren kennen.’

Goens was de jour­nalist die in 2014 een uitvoerig en ophefmakend tv-interview deed met de moeder van ­Delphine Boël, barones Sybille de Selys Longchamps.

Delphine Boël is een rechtszaak gestart om als dochter van Albert erkend te worden. Die lijkt nu in haar voordeel uit te draaien. Albert moet een DNA-staal afstaan.

Om een rechtszaak te vermijden, probeerde Albert II in 2013 om tot een bemiddelde oplossing te komen met Boël. Hij zou een brief ondertekenen over het vaderschap, maar die mocht Boël pas na zijn dood lezen. ‘Maar dat bood geen oplossing voor haar probleem’, zegt haar advocaat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in