Hoe reageert de Britse pers op Brexit-deal? 'May pleegt verraad'
Archiefbeeld: Theresa May Foto: AFP

Dat Theresa May het moeilijk zal hebben vandaag, daar zijn de Britse kranten het over eens. Nog voor de details van haar 500-pagina’s tellend akkoord bekend waren, spraken veel Britse politici zich al uit tegen de deal. Ook in de pers heerst weinig optimisme.

Alleen The Daily Express vindt dat het Brexitvoorstel dat gisteren uit de bus kwam, het beste is voor het Verenigd Koninkrijk. Voor de rest schrijven de meeste kranten in het beste geval dat het voor May heel moeilijk gaat worden om haar akkoord erdoor te krijgen, in het slechtste geval zijn ze ontevreden over de Brexitdeal.

The Times schrijft dat ‘May verraad pleegt wanneer ze de Brexitdeal voorlegt aan haar ministers’. The Daily Mail schrijft over Theresa May’s ‘dag des oordeels’. Peter Oborne schrijft in een opiniestuk voor The Daily Mail dat May’s Brexit-compromis een kans maakt in het parlement, maar dat het niet makkelijk zal zijn.

‘Theresa May moet verzet verwachten en haar premierschap wordt bedreigd wanneer ze het akkoord aan het kabinet uit de doeken doet’, kopt The Telegraph. Verschillende ministers zouden eraan denken om op te stappen.

Volgens i News gaat Theresa May de moeilijkste 24 uur als premier tegemoet wanneer ze haar akkoord probeert te verkopen aan haar regering. De krant waarschuwt ook dat als het akkoord niet aanvaard wordt, het Verenigd Koninkrijk een harde Brexit tegemoet zou gaan met een zware financiële en politieke crisis tot gevolg.

The Guardian wijst erop dat er steeds meer Britten een tweede referendum willen. Dinsdagavond was er daarover een bijeenkomst met bekende Britten, zoals de televisiepresentator Gary Lineker en de voormalige minister van Spoorwegen Jo Johnson.

Volgens The Independent gelooft maar 16 percent van de Britse Brexitexperts dat de premier een handelsdeal met de EU zou kunnen bekomen voor de deadline van 2020. 42 percent gelooft dat het Verenigd Koninkrijk zou crashen zonder deal.

Opvallend genoeg opent The Sun met de zeventigste verjaardag van prins Charles, de Brexit krijgt er minder aandacht. Volgens de krant zou May er gisteravond bij haar regering voor gepleit hebben om omwille van “het nationaal belang” achter haar Brexit-compromis te staan. Als ze de ministers niet kan overtuigen, zou ze verplicht kunnen worden om woensdagavond haar ontslag in te dienen, schrijft de krant.