Gerecht valt binnen bij Moeskroen, drie (ex)-bestuurders opgepakt
Foto: Photo News
Het gerecht is vanochtend binnengevallen bij eersteklasser Royal Excelsior Moeskroen. Dat bevestigt het federaal parket aan De Standaard. Het gaat om een onderzoek naar schriftvervalsing, oplichting en witwassen.

In totaal waren er zeven huiszoekingen bij de club en bij bestuurders van Moeskroen, maar ook bij de Belgische Voetbalbond en bij het BAS (het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, red). Drie (ex)-bestuurders werden opgepakt. Onder hen Edward Van Daele, die tot juli 2016 de voorzitter van Moeskroen was. In de loop van de middag zijn ze weer vrijgelaten.

De inval maakt deel uit van een onderzoek dat in april 2018 is geopend naar de manier waarop Moeskroen de voorbije jaren een licentie heeft gekregen om in de eerste klasse van het Belgisch voetbal te spelen. Ook de schimmige aandeelhoudersconstructie van de club via offshore bedrijven  wordt onderzocht.

In juni diende KV Mechelen een klacht in bij de onderzoeksrechter in Brussel wegens fraude en oplichting tegen Moeskroen bij het verkrijgen van de licentie. Die klacht ligt niet aan de basis van het onderzoek, maar werd wel aan het onderzoek gevoegd.

Zahavi

Tegenstanders die de voorbije jaren met Moeskroen in de degradatiestrijd waren verwikkeld, hebben altijd beweerd dat Moeskroen in de jaren 2016 en 2017 in handen was van de Israëlische supermakelaar Pini Zahavi en zijn zakenpartner makelaar Fali Ramadani.

Volgens de reglementen van de Fifa en de KBVB is dat verboden. Maar Moeskroen slaagde er altijd in de licentiecommissie en het Belgisch Arbitragehof voor de Sport  (BAS) ervan te overtuigen dat ze niet in de handen van Zahavi waren. Het gerecht wil nu weten of Moeskroen vals heeft gespeeld en valse documenten heeft gebruikt.

Uit een onderzoek dat De Standaard vorige week publiceerde op basis van documenten uit Football Leaks, blijkt alvast dat Zahavi eind 2016 zeker nog de sterke man bij Moeskroen was. Terwijl hij dat officieel al niet meer was sinds het begin van 2016.

Het gerecht wil ook weten waar het geld vandaan kwam dat Zahavi in 2015 via zijn vennootschap Gol Limited in Moeskroen investeerde en hoe het vandaag zit met het geld van de club. Officieel is Moeskroen vandaag in handen van de schatrijke Thaise zakenman, Pairoj Piempongsant, een zakenrelatie van Zahavi. Het gerecht vermoedt dat Moeskroen in het verleden illegaal gefinancierd werd door miljoenen euro’s uit offshorebedrijven van Zahavi.

Schone handen

Het onderzoek tegen Moeskroen staat volgens onze informatie los van het onderzoek ‘Schone Handen’ naar de witwaspraktijken van makelaars Mogi Bayt en Dejan Veljkovic en naar matchfixing. In dat onderzoek werd onderzoeksrechter Joris Raskin maandag gewraakt door het Antwerpse hof van beroep. 

De operatie bij Moeskroen wordt onder anderen gevoerd door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise, die veel gevoelige financiële onderzoeken voert.