Nasa wil binnen 25 jaar mensen naar Mars sturen
Voormalige astronaut Tom Jones Foto: AFP

De mens kan binnen 25 jaar naar Mars reizen zeiden experts van het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa dinsdag. Nasa denkt zoveel tijd nodig te hebben om een reeks problemen de wereld uit te helpen die met reizen naar Mars gepaard gaan, zoals de blootstelling aan dodelijke radiatie en het verlies van calcium in de beenderen.

‘Met het huidige budget, of een iets hoger budget, zal het 25 jaar duren om deze problemen op te lossen’, aldus de gepensioneerde astronaut Tom Jones.

Die problemen zijn niet min. Zo ligt de rode planeet op 225 miljoen kilometer van de aarde, wat neerkomt op een reis van negen maanden. Zoveel tijd doorbrengen zonder zwaartekracht kan leiden tot een aanpassing van de bloedvaten in het netvlies, wat het gezichtsvermogen kan aantasten. Bovendien kan zo’n lange ruimtereis een verlies van calcium in de beenderen met zich meebrengen.

Om die redenen is het voor wetenschappers moeilijk om te voorspellen welk effect een reis naar Mars juist zal hebben op de mens. ‘We moeten ons nu beginnen te concentreren op enkele belangrijke technologieën’, zei Jones.

Volgens de astronaut op rust kunnen de problemen deels gereduceerd worden door het verkorten van de reistijd via nucleaire voortstuwingssystemen. Daarnaast moet er een oplossing komen voor de problemen rond de blootstelling aan straling. In één reis naar Mars zou een astronaut meer stralingen moeten opvangen dan normaal gezien in zijn volledige carrière. ‘We hebben nog geen oplossing inzake de bescherming tegen kosmische straling en zonnevlammen’, zegt Jones. Experts hebben wel verschillende technologieën geïdentificeerd die ontwikkeld zouden kunnen worden.

Nasa heeft in mei al de sonde InSight naar Mars gestuurd, die op 26 november zou moeten aankomen. Het doel van de missie is om de interne structuur van de planeet te onderzoeken en zo meer te weten te komen over hoe de rotsachtige planeten in ons zonnestelsel zich vormen.

In 2020 wil Nasa eveneens een nieuwe rover naar Mars sturen om de leefbaarheid op de planeet te onderzoeken Die zal ook op zoek gaan naar tekens van leven uit het verleden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in