Doel 1 blijft langer gesloten dan voorzien
Archiefbeeld Foto: ISOPIX

De werkzaamheden aan Doel 1 zullen langer duren dan voorzien meldt uitbater Engie Electrabel. Daarom roept minister van Energie Marie Christine Marghem woensdagochtend de taskforce van de energiesector samen. Tihange 3 wordt dan weer vroeger geopend. Volgens minister van Energie Marie Christine Marghem verandert het niets aan de bevoorradingszekerheid van België.

Doel 1 zal niet voor 31 januari worden opgestart. Er zijn bijkomende werken nodig die zeer complex zijn. Wat Tihange 3 betreft heeft Electrabel bij het FANC een aangepast actieplan ingediend waardoor Tihange 3 in januari op het net zou kunnen terugkeren. Oorspronkelijk zou de kerncentrale pas op 2 maart heropstarten. 

Taskforce

Marghem roept woensdagochtend om 9.30 uur de taskforce van de energiesector samen. Ze reageert hiermee op de aankondiging van Engie Electrabel dat de werkzaamheden aan Doel 1 langer zullen duren dan gepland. Marghem werd normaal gezien verwacht in Egypte om er deel te nemen aan de Conferentie der Partijen (of COP, het belangrijkste besluitvormend orgaan, nvdr) van het Biodiversiteitsverdrag, maar heeft haar bezoek geannuleerd.

In een mededeling laat de minister weten ‘akte te nemen van de verlenging van de werkzaamheden aan Doel 1’. De veiligheid van de nucleaire installaties is voor de regering van prioritair belang, zegt Marghem, maar ze betreurt ‘dat de uitbater opnieuw in gebreke blijft’. De minister benadrukt tot slot dat de aankondiging van dinsdagavond niets verandert aan de bevoorradingszekerheid van België.

De taskforce die woensdagochtend bijeenkomt, bestaat onder andere uit  vertegenwoordigers van de FOD Economie, Elia, Engie Electrabel en energieregulator CREG.