Eindelijk wat rust na hevige gevechten in Jemenitische havenstad Hodeida
Regeringstroepen in Hodeida Foto: AFP

Na zware gevechten in de strategisch belangrijke Jemenitische havenstad Hodeida is de situatie voor het eerst in dagen enigszins gekalmeerd.

Dinsdag waren er geen gevechten tussen gezagsgetrouwe troepen en de Houthi-rebellen. Er waren eveneens luchtaanvallen van de door Saoedi-Arabië aangevoerde militaire coalitie. Dat meldde medisch personeel en bewoners aan het Duitse persbureau dpa.

VN-bemiddelaar Martin Griffiths verwelkomde de lichte ontspanning als een eerste stap om het lijden van de burgerbevolking te milderen. Er worden bovendien voorbereidingen getroffen voor nieuwe gesprekken tussen de conflictpartijen. Saoedi-Arabië, de beschermingsmacht van de Jemenitische regering, staat niet alleen wegens de affaire rond de vermoorde Saoedische journalist Jamal Khashoggi internationaal onder druk om een eind te maken aan de agressieve interventie in zijn buurland.

Burgeroorlog

n Jemen woedt al vier jaar een burgeroorlog. Die begon toen Houthi-opstandelingen, met steun van Iran, grote delen van het land innamen. Buurland Saoedi-Arabië, dat een bondgenoot is van de regering, nam vervolgens de leiding over een coalitie die de Houthi-rebellen aanvalt. De Verenigde Naties spreken van de ergste humanitaire ramp ter wereld. In de oorlog zijn er volgens VN-schattingen meer dan 28.000 personen omgekomen, onder wie 10.000 burgers. Miljoenen zijn op de vlucht.

De Jemenitische regering wil Hodeida veroveren, omdat via die havenstad een groot deel van de bevoorrading loopt voor de gebieden onder Houthi-controle in het noorden van het land.