Michel Pradolini (City Pirates) wint Burgerschapsprijs
Michel Pradolini Foto: sebastian steveniers

De Stichting P&V heeft haar jaarlijkse Burgerschapsprijs uitgereikt. Laureaat is de Antwerpenaar Michel Pradolini, bezieler en voorzitter van City Pirates, een breed gedragen sociaal project en voetbalclub.

Michel Pradolini krijgt de prestigieuze P&V Burgerschapsprijs 2018 voor zijn maatschappelijk engagement bij voetbalclub City Pirates, waar hij in 2005 voorzitter werd. Onder zijn beheer werd het een sociaal en inclusief project dat niet alleen jongeren bereikt en betrekt, maar ook gezinnen integreert in de werking en banden legt met maatschappelijke spelers zoals de scholen.

De club telt meer dan 1.100 leden, 400 anderen staan op de wachtlijst. De club wil het sociale bindmiddel zijn in Antwerpse achterstandswijken. Volgens Pradolini - een voormalige scheepskok die zich opwerkte tot ceo van een maritiem cateringbedrijf - is vertrouwen de sleutel tot succes. ‘Stop met bepamperen en geef mensen vertrouwen. Die levensfilosofie vraagt niet veel inspanning. Uiteindelijk draait het om warmte en authenticiteit. Die jongeren komen vriendschap, een knuffel of een schouderklop tekort.’

‘Migratie verdeelt’

De jury noemt City Pirates een ‘modelvoorbeeld van integratie in de grootstad’. ‘Geen reactief of caritief project, maar een echt structureel en proactief project. Het thema van migratie blijft onze samenleving verdelen, daarom acht de jury het zeer zinvol projecten die verbondenheid stimuleren in de kijker te zetten.’

De Stichting P&V werd in 2000 opgericht met de Groep P&V Verzekeringen als belangrijkste sponsor. De Stichting promoot participatie, emancipatie, solidariteit en burgerschap bij jongeren. Sinds 2005 reikt ze elk jaar een Burgerschapsprijs uit. Eerder kregen academicus Paul Collier, magistraten Jan Nolf en Michel Claise, actrice Reinhilde Decleir, theaterleider Jan Goossens of wijlen Wannes Van de Velde de prijs.