May laat zwaargewichten van haar regering Brexit-akkoord al even inkijken
Premier Theresa May Foto: AP

Britse en Europese onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over de Ierse grenskwestie, de grootste hindernis voor een ‘ordelijke Brexit’. Premier Theresa May legt de deal morgen voor aan haar regering, zo melden Britse media.

Er is dus een technisch akkoord over het moeilijkste onderdeel van de Brexit: de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Na de Brexit blijft Ierland immers lid van de EU en Noord-Ierland niet, waardoor er een 'harde' grens tussen beide zou komen. Iets wat niemand wil in Groot-Brittannië. 

Het is nog niet helemaal  duidelijk wat het compromis over de Ierse grens inhoudt, maar in grote lijnen komt het erop neer dat het hele Verenigd Koninkrijk tijdelijk lid blijft van de Europese douane-unie. Dan zijn er geen controles op goederen nodig aan de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Daar bovenop zou Noord-Ierland ook nog de relevante regels van de Europese interne markt volgen zodat ook personen niet gecontroleerd hoeven worden.

Die oplossing is slechts tijdelijk, want op langere termijn moet er een vrijhandelsakkoord onderhandeld worden tussen het VK en de EU.

De Ierse unionisten van de DUP geven de regering van May gedoogsteun en willen niet weten van een akkoord waarin Ierland en Noord-Ierland anders worden behandeld. Volgens partijwoordvoerder Sammy Wilson 'lijkt dat nu niet het geval te zijn', meldt de Britse openbare omroep BBC.

Kijken mag, meenemen niet

De Britse premier Theresa May heeft volgens de Britse media momenteel enkele ministers uit haar kabinet bij zich geroepen voor afzonderlijke gesprekken. Het gaat dan om de zwaargewichten in haar regering. Jeremy Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken, bijvoorbeeld, en de Brexit-minister Dominic Raab..

De BBC zegt dat het akoord zowat 500 bladzijden telt met zware juridische teksten. De bijhorende politieke tekst is veel korter: om en bij de 5 pagina's. De uitgenodigde ministers mogen die pagina's wel inkijken. Kopies nemen of de tekst zelf meenemen is verboden.

Woensdag is er een ‘spoedoverleg’ gepland met haar voltallig regering, waar de ministers gevraagd zal worden de deal met Brussel finaal goed te keuren. Downingstreet heeft dat laatste trouwens al bevestigd.

Een en ander betekent in elk geval dat de tekst de goedkeuring van premier May wegdraagt.

Dichtgeknepen billen

De Europese onderhandelaars willen het volgens die krant trouwens nog geen akoord noemen, al was het maar omdat de Britse regering nog haar fiat moet geven. En dat akkoord is verre van zeker. Zij kijken morgen vanaf de zijlijn toe, 'met dichtgeknepen billen', zegt een Europees diplomaat.

May wil graag deze maand nog een akkoord sluiten op een Europese top, om de hele deal dan voor het kerstreces door het parlement te loodsen. Hoe meer tijd de parlementsleden krijgen om over het akkoord na te denken, hoe meer kans op kritiek, lijkt ze te denken.