Rekenhof kritisch voor Defensie
Ook de reservemotoren van deze straaljagers staan niet juist in de boekhouding. Foto: belga

De voorraden van Defensie zijn geïnventariseerd op 3,1 miljard euro, maar eigenlijk bedraagt hun waarde slechts 0,8 miljard euro. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rekenhof.

De voorraden van Defensie omvatten ongeveer 314.640 verschillende artikelen, die opgeslagen liggen in 4.233 magazijnen. Daarvan zijn 506 artikelen goed voor de helft van de waarde. Eind vorig jaar vertegenwoordigden die voorraden 3,1 miljard euro. Maar na correcties zou die waarde volgens het Rekenhof liefst 2,3 miljard euro lager uitkomen.

Zo stelt de overheidswaakhond fouten vast in de boekhouding. Defensie boekt bijvoorbeeld vaste activa als voorraad. Het gaat om telegeleide duikboten met een waarde van 10 miljoen euro en wisselstukken, zoals reservemotoren van straaljagers, voor 114 miljoen euro. Gevolg is dat de artikelen niet afgeschreven worden en de slijtage dus niet in rekening wordt gebracht.

Een ander euvel is dat goederen tegen hun aankoopprijs staan ingeschreven, zonder rekening te houden met waardeverminderingen in de loop der jaren. Bovendien ligt de prijs per eenheid voor bepaalde goederen te hoog. Tot slot blijken er fouten te zitten in de tellingen en blijkt de inventaris onvolledig. Dat komt doordat de procedures onvoldoende worden toegepast en omdat in de software voor het voorraadbeheer bepaalde controles ontbreken.