Dader grote kluizenkraak in Antwerpen vijf jaar de cel in
Foto: Kioni Papadopoulos

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Kristof D.R. (36) veroordeeld tot vijf jaar cel voor de kluizenkraak bij de KBC-bank in de Antwerpse Boerentoren, waar vijf jaar geleden voor miljoenen euro’s aan cash geld, juwelen, gouden munten en effecten werden buitgemaakt.

8 november 2013 is het, wanneer de KBC plots merkt dat er veertien kluizen in de KBC-bank in de Boerentoren zijn leeggemaakt. Negen andere kluizen vertoonden braakschade, maar raakten niet open. De totale buit werd geraamd op 2,4 miljoen euro.

Kristof D.R., die zelf twee kluizen huurde in de Boerentoren, kwam al snel in het vizier van de speurders. Op beelden van de bewakingscamera’s was te zien hoe hij op 6 en 7 november met een aktetas de bank binnen ging en met een grote, gevulde zak weer buiten kwam. (In de kluizenzaal zelf hangen geen camera’s.)

Na zijn bezoek aan de kluizenzaal had Kristof D.R. meteen een deel van de buit verhandeld. Hij was eerst naar een juwelier in Willebroek gereden en had daarna voor 72.105 euro aan gouden munten aan de Goudbank in Antwerpen verkocht. De waardepapieren had hij via Jemmy P. (69) overgemaakt aan Ludo V.C. (58) om ze te verzilveren, maar dat was niet gelukt.

Kristof D.R. heeft altijd ontkend dat hij achter de kraak zat, maar de rechtbank vond zijn schuld bewezen. Zo werd een stuk van de buit (gouden munten) zelfs in zijn wagen gevonden.

Opmerkelijk: de dertiger zat op het moment van de feiten in de cel, onder beperkte detentie. Hij mocht dus overdag de gevangenis verlaten, maar moest zich er ‘s avonds terug aanmelden. Vanaf 7 november 2013 had hij penitentiair verlof.

Niet de eerste keer

De drie beklaagden waren met deze feiten niet aan hun proefstuk toe. Kristof D.R. werd al tien keer door de politierechtbank en acht keer door de correctionele rechtbank veroordeeld, onder meer voor een inbraak bij zijn vroegere advocaat. Jemmy P. en Ludo V.C. liepen al respectievelijk negen en vier correctionele veroordelingen op. Ludo V.C. vluchtte naar Rusland na het plegen van een dubbele moord, feiten waarvoor hij in 2005 bij verstek veroordeeld werd tot levenslang.

Gelet op hun gevuld strafblad, kregen de drie een effectieve straf. Drie medebeklaagden, die ook vervolgd werden voor heling, werden vrijgesproken. Het openbaar ministerie had op basis van het door de slachtoffers aangegeven nadeel een verbeurdverklaring van 2,4 miljoen euro gevorderd tegen Kristof D.R.. In dat bedrag werd ook de waarde van de aandelen aan toonder opgenomen, hoewel het volgens de rechtbank niet bewezen is dat de waarde van die aandelen overeenkomt met het vermogensvoordeel dat uit de diefstal gehaald werd.

De berekening werd daarom teruggebracht tot 442.132 euro. Dat bedrag, met inbegrip van de goederen en het geld die bij Kristof D.R in beslag werden genomen, verklaarde de rechtbank verbeurd. Kristof D.R. moet de burgerlijke partijen, onder wie KBC Bank, 830.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Hij gaf zijn advocaat al de opdracht om beroep aan te tekenen tegen het vonnis. Hij houdt zijn onschuld staande.