De Amerikaanse nieuwszender CNN kondigt dinsdag aan dat het een rechtszaak aanspant tegen president Donald Trump en verschillende van zijn medewerkers. De aanleiding is de intrekking van de accreditatie van journalist Jim Acosta.

CNN meent dat de rechten van de journalist en het netwerk zelf geschonden werden toen Acosta de toegang tot het Witte Huis werd ontzegd. CNN eiste de accreditatie terug, maar dat werd geweigerd. Daarom diende zowel de nieuwszender CNN als Acosta dinsdag een klacht in. Ze klagen zes mensen aan: President Trump, stafchef John Kelly, woordvoerster Sarah Sanders, communicatiemedewerker Bill Shine, het hoofd van de veiligheidsdienst en de veiligheidsagent die de pas van Acosta afnam.

Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. Acosta bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016. Wanneer Trump zei dat hij niet meer zou antwoorden, weigerde Acosta de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop ‘tot nader order’ de accreditatie van de journalist in, en dat verantwoordden ze met een video die volgens critici gemanipuleerd zou zijn.