De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak dinsdagmiddag het Europees Parlement toe in het Franse Straatsburg. Merkel riep op tot militaire samenwerking en de vorming van een 'echt Europees leger'. Haar toespraak werd soms overstemd door boegeroep, maar achteraf oogstte ze luid applaus en een staande ovatie.

Merkel begon haar toespraak met de volgens haar 'enorme uitdagingen' die de afgelopen jaren een grote impact gehad hebben op de Europese Unie. Ze noemde onder meer de klimaatverandering, migratie, de Brexit en terrorisme.

'Europa kan alleen goed functioneren wanneer er duidelijke afspraken zijn en die ook worden toegepast. Alle landen moeten hun verantwoordelijkheden nakomen', zei ze. 'Onze gemeenschappelijke munt kan alleen functioneren als elke lidstaat de belofte voor een sluitende begroting nakomt.'

Maar niet alleen op financieel vlak moeten de lidstaten hun verantwoordelijkheden opnemen, vervolgde Merkel. 'Verschillende landen hebben anders gereageerd op de asielcrisis. We moeten die uitdaging echter samen oplossen, als een collectief', klonkt het. 'De immigratiecrisis heeft ons binnen de Europese Unie allerminst dichter bij elkaar gebracht. Er moet een gemeenschappelijke asielprocedure worden uitgedokterd. Als we asielzoekers allemaal andere voorwaarden voorschotelen, mag het niet verbazen dat het probleem niet opgelost raakt.'

Militaire bundeling

Merkel riep ook op tot militaire samenwerking en de vorming van een 'echt Europees leger'. 'De tijden dat we anderen blindelings konden vertrouwen, is voorbij', zei Merkel, evenwel zonder de Verenigde Staten bij naam te noemen. 'We moeten ons lot meer in eigen handen nemen als we als gemeenschap willen overleven.' In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN betoogde de Franse president Emmanuel Macron de voorbije dagen ook al dat Europa moet werken aan een autonome defensie-organisatie, 'eerder dan wapens uit de Verenigde Staten te kopen'.

Het voorstel ontlokte zowel applaus als boegeroep van de Europarlementsleden. 'Blijkbaar wek ik ergernis op bij bepaalde parlementsleden. Dit is een echt parlement, hier houd ik van', lachte ze. 'Door ons militair te bundelen op Europees niveau heb ik overigens niet gezegd dat we onze afspraken binnen de Navo niet zullen naleven. Zie dit als een aanvulling op de Navo, ik wil het bondgenootschap niet ter discussie stellen', voegde ze eraan toe.

Een Europarlementslid van de Franse extreemrechtse partij Front National hield tijdens Merkels betoog een bord op waarop stond dat 'Merkel moet vertrekken'. Het boegeroep dat tijdens de toespraak van Merkel in de vergaderzaal te horen was, werd nadien echter overstemd door een staande ovatie en applaus.