Groot-Brittannië: ‘Evacuatie gewonde Houthi-rebellen in Jemen toelaten’
Een man zit voor een gebouw in Sana’s, Jemen. Foto: EPA-EFE

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië laat toe dat gewonde Houthi-rebellen onder supervisie van de VN uit Jemen geëvacueerd worden naar Oman. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag verklaard.

Britse minister Jeremy Hunt bezocht Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens hem speelt zich in Jemen momenteel de ergste humanitaire crisis ter wereld af. Driekwart van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig, 8,4 miljoen personen dreigen om te komen door hongersnood. ‘We moeten tot actie overgaan’, aldus Hunt in een persbericht.

Washington, Londen, Parijs en de VN hebben opgeroepen tot een stopzetten van de vijandelijkheden in Jemen, een land dat al vier jaar in de greep van geweld is. Er vielen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al 10.000 doden, vooral burgerslachtoffers, en 56.000 gewonden. De VN-bemiddelaar Martin Griffiths zal op de VN-Veiligheidsraad van 16 november verslag uitbrengen over de kansen op een vredevolle oplossing.

Jeremy Hunt heeft bij zijn bezoek aan Saudi-Arabië ook gevraagd dat de verantwoordelijken voor de moord op de journalist Jamal Khashoggi rekenschap moeten afleggen voor hun daden. Hij voegde eraan toe dat alles eraan gedaan moet worden zodat zo’n misdaad nooit meer opnieuw gebeurt.