Vakbonden verwerpen het akkoord bij Bpost, nog geen nieuwe staking
Een stakingspiket bij Bpost Foto: Sebastian Steveniers

De drie vakbonden verwerpen het voorakkoord bij Bpost. Ze vinden de toezeggingen van de directie niet concreet genoeg. Gestaakt wordt er voorlopig niet. Donderdag overleggen de bonden.

Na een dagenlange staking keurden vakbonden en directie bij Bpost maandagmiddag een ‘concreet voorakkoord’ goed. Het werk bij het postbedrijf werd alvast hervat, maar een echt akkoord mocht die overeenkomst nog niet heten. Het moest namelijk eerst nog goedgekeurd worden door de vakbondsleden.

Dat bleek erg moeilijk te gaan.

De christelijke vakbond ACV was de eerste van de grote drie bonden om het akkoord te verwerpen. Later sloten de socialistische en liberale vakbond zich daarbij aan. Ook bij hen was al meteen duidelijk dat het voorakkoord erg moeilijk lag.

De bonden vinden de toezeggingen van Bpost veel te weinig concreet. Marc Allossery, vakbondssecretaris west-Vlaanderen ACV Transcom: ‘Voor ons is het akkoord absoluut niet voldoende. Zowel de Franstalige als Nederlandstalige vleugel aanvaardt het voorakkoord niet. Hier staat werkelijk niets nieuws in.’

Zo is er sprake van duizend nieuwe aanwervingen maar volgens de bonden zijn dat 900 tijdelijken en slechts 100 echte nieuwe contractuelen. Bovendien krijgt Bpost de vele vacatures nu al moeilijk ingevuld.

Staken?

Er wordt evenwel niet meteen weer gestaakt. Marc Allossery: ‘De stakingsaanzegging loopt nog, maar we gaan niet meteen opnieuw staken. Donderdag zitten de drie vakbonden samen, dan zullen we verdere stappen bespreken.'

Het ACV noemt een nieuwe staking niet het scenario dat de voorkeur heeft van de bond. Maar 'als het moet, dan moet het'. Tegelijkertijd zegt de bond dat hij bij de directie een grote bereidheid tot praten had gemerkt.

Socialisten en liberalen

‘Onze militanten vinden dat Bpost veel te lang gewacht heeft om de personeelsleden het nodige respect te tonen’, zegt ACOD-secretaris Jean-Pierre Nyns. ‘Er wordt een duidelijker signaal verwacht van de bedrijfsleiding. Wat nu op de tafel ligt, wordt te weinig alomvattend en te weinig concreet genoemd. De emoties laaiden hoog op.’

Bij de liberale vakbond VSOA hetzelfde geluid. 'Er is wel nog veel werk om het akkoord verder uit te werken', zegt Marc De Mulder, voorzitter VSOA Post, aan Belga. De liberale bond zal zijn leden informeren, maar zal het voorakkoord niet ter stemming voorleggen. 'We gaan wel over tot stemmen eenmaal er een volledig akkoord is', aldus De Mulder.

Nieuwe contracten, meer personeel

In het voorakkoord belooft de directie van Bpost onder meer dat de contracten van loketbedienden worden omgezet van bepaalde naar onbepaalde duur. Er komt eveneens meer personeel bij, om zware shiften op te vangen en mogelijk te maken dat openstaande verloven en overuren kunnen opgenomen worden.

Ook rond het omstreden georoute-systeem zijn afspraken gemaakt. Dat systeem stippelt de rondes van de postbodes uit. 'We waren al aan versie twintig toe', zegt Nyns. Nu zou Bpost toegezegd hebben om alle lopende reorganisaties - 'beparingsoefeningen' volgens de bonden - in het systeem op te schorten. Vakbonden en management zullen een nieuw organisatiemodel afspreken.