‘Mierzoete freakshakes moeten verboden worden’
Foto: Getty Images/iStockphoto

Als het van de Britse non-profitorganisatie ‘Action on sugar’ afhangt, worden binnenkort geen freakshakes meer verkocht in Groot-Brittannië. ‘Deze drankjes leiden tot obesitas en tandbederf bij onze kinderen, dat kunnen we niet aanvaarden.’

Zogenaamde freakshakes (milkshakes waar nog allerlei snoep, chocolade en slagroom aan wordt toegevoegd, een Australische uitvinding) bevatten enorme hoeveelheden suiker, zo bleek uit een eigen onderzoek van ‘Action on sugar’, een vereniging van specialisten die ongerust zijn over de hoeveelheid suiker die we consumeren en de impact ervan op onze gezondheid.

Ook 'gewone' milkshakes van bekende ketens bevatten vaak meer dan 300 kilocalorieën benadrukt de organisatie, dat een verbod vraagt voor zulke zoete drankjes.

Vooral het feit dat nergens wordt aangegeven dat milkshakes en aanverwanten zoveel suiker bevatten, stuit de organisatie tegen de borst. ‘Dit is shockerende informatie die verborgen blijft voor de consument’, zegt voedingsdeskundige Kawther Hashem, die meegewerkt heeft aan het onderzoek, aan BBC.

39 suikerklontjes

De hoofdvogel werd afgeschoten door de Unicorn freakshake van Toby Carvery, een restaurantketen die je alleen in Groot-Brittannië vindt. Die bevat 1.280 calorieën en maar liefst 39 theelepels suiker. Dat is goed - of eerder slecht - voor meer dan de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid calorieën voor een volwassene en meer dan zes keer de aanbevolen hoeveelheid suiker voor kinderen tussen zeven en tien jaar oud.

Op nummer twee en drie prijken twee milkshakes van hamburgerketen Five Guys, die in ons land een filiaal heeft in Antwerpen. Het gaat om een exemplaar met banaan en chocolade en een met kers. Die bevatten respectievelijk 37 en 30 lepels suiker. Het equivalent van meer dan vier blikjes Coca-Cola.

Drie uur joggen

Volgens het British Heart Foundation zou een gemiddelde 25-jarige bijna drie uur moeten joggen of vijf uur moeten stofzuigen om de kilocalorieën weer kwijt te spelen. Alle 46 drankjes die door ‘Action on sugar’ onder de loep werden genomen, zouden volgens hen een rood waarschuwingslabel moeten krijgen voor de hoge hoeveelheid suiker.

Graham MacGregor, professor hart- en vaatziekten en voorzitter van ‘Action on sugar’, vindt een label niet voldoende. ‘Wanneer deze drankjes op dagelijkse basis worden gedronken, leidt dat tot obesitas en tandbederf bij onze kinderen. Dat kunnen we niet aanvaarden.’ Hij pleit er dan ook voor dat elk drankje maximum 300 kilocalorieën zou mogen bevatten.