Uefa waarschuwt na ‘Football Leaks’ over Manchester City
Foto: Action Images

De Europese voetbalbond waarschuwt dat oude onderzoeken naar financieel wanbeleid heropend kunnen worden ‘in het licht van nieuwe informatie’. Wellicht wordt Manchester City-eigenaar sjeik Mansour geviseerd.

‘Als nieuwe informatie suggereert dat vorige, afgesloten onderzoeken werden misbruikt, dan kunnen deze dossiers geval heropend worden. Of dat ook effectief gebeurt, zal geval tot geval onderzocht worden.’ Getekend, de Europese voetbalbond Uefa.

Eigen geld pompen

Namen van geviseerde clubs worden in het persbericht niet genoemd. Maar volgens onze informatie wordt in eerste instantie gedacht aan Manchester City, waarvan recent via Football Leaks uitlekte dat de eigenaars uit Abu Dhabi - al dan niet met medeweten van sjeik Mansour zelf - via allerlei omwegen volop zijn eigen geld in de club heeft gepompt. Wat in strijd is met de Financial Fair Play-regels.

Uit de documenten van Football Leaks blijkt onder meer dat de sponsordeal met Etihad in 2015 jaarlijks 67,5 miljoen pond waard was. Maar in een interne mail aan City-bestuurder Simon Pearce luidt het: ‘Van die 67,5 miljoen moet 8 miljoen dollar direct door Etihad betaald worden en 59,5 miljoen door ADUG (de holding van Mansour die eigenaar is van Manchester City, red).

‘1 down, 6 to go’

De bedragen in de sponsorcontracten waren het drievoud van de gangbare marktprijzen. Als bij de berekening van de balans van Manchester City de marktconforme bedragen waren gebruikt, zou de club in een periode van twee jaar 233 miljoen euro verlies hebben gemaakt. Dat is 188 miljoen euro meer dan wat volgens de Financial Fairplay-regels is toegelaten.

De documenten tonen ook aan dat ze bij Manchester City bijzonder cynisch en neerbuigend naar de toezichthouders van de Financial Fairplay-regels keken. Schrijnend is onder meer hoe de clubadvocaat van Manchester City zich in 2014 verkneukelt in de dood van Jean-Luc Dehaene, toen actief als commissielid van de Financial Fair Play, het vehikel binnen UEFA belast met het opsporen van het financiële gesjoemel van de topclubs. ‘1 down, 6 to go’, klinkt het bijzonder cynisch (DS, 3 november).

Extra informatie

Let wel, op dit moment is nog officieel niet beslist of het onderzoek van 2014 naar financieel wanbeleid bij Manchester City effectief wordt heropend. Wellicht gaat de Uefa nu eerst extra informatie opvragen bij de club van onder meer Kevin De Bruyne en Vincent Kompany. Ten vroegste begin volgende maand zal bekeken worden of na recent PSG ook een FFP-onderzoek naar Manchester City heropend zal worden.

Een onderzoek dat overigens bovenop de jaarlijkse FFP-screening zou komen naar alle Europese profclubs. Een jaarlijkse screening waarin PSG en Manchester City ongetwijfeld eveneens extra aandacht zullen krijgen.