Carrefour en Louis Delhaize kopen samen producten aan
Foto: Photo News

Carrefour en winkelmerken als Louis Delhaize, Cora en Match gaan vanaf volgend jaar honderden producten, zoals droge voeding en kleine elektro, gezamenlijk aankopen voor hun winkels in België en Luxemburg.

Het zullen de aankopers van Carrefour zijn die de onderhandelingen zullen voeren ‘met de 140 belangrijkste leveranciers, voornamelijk in de categorieën van fast moving consumer goods en bazaarproducten’, luidt het.

De eerste categorie omvat voornamelijk droge voeding, zoals soepen en koekjes. De tweede categorie behelst bijvoorbeeld kleine elektro en decoratieartikelen, legt Carrefour-woordvoerder Baptiste Van Outryve uit.

Lagere prijs

Voor de ketens heeft de samenwerking het voordeel dat er grotere volumes afgenomen kunnen worden. Dat betekent meestal ook dat ze een lagere eenheidsprijs moeten betalen. De leveranciers van hun kant kunnen volgens Van Outryve rekenen op een groter bereik: zij zullen hun volledige productgamma in meer winkels zien verschijnen.

De deal is gesloten tussen Carrefour en Provera Belux. Dat is de aankoopcentrale van de groep Louis Delhaize, die ook de winkelmerken Cora, Match, Smatch, Delfood en Delitraiteur omvat. Het akkoord maakt van de aankoopcentrale van Carrefour België de op een na grootste van het land, luidt het.

Verswaren worden niet gezamenlijk aangekocht, omdat net daarmee de winkelketens zich differentiëren, luidt het nog. De verschillende merken ‘blijven onafhankelijk en behouden hun eigen commerciële dynamiek’, wordt benadrukt.