Moeder verbergt baby twee jaar in koffer: ‘man wist van niets’
De advocaat van de vrouw. Foto: AFP

In Frankrijk is het proces gestart van een moeder die haar baby twee jaar lang in de koffer van haar wagen verborg. De echtgenoot van de vrouw en hun andere kinderen waren niet op de hoogte van het bestaan van het kind.

Het was een garagist in het Franse Terrasson die in oktober 2013 de baby ontdekte. Hij sprak over een ‘gruwelijk schouwspel’. Het meisje lag tussen haar eigen uitwerpselen en kon haar hoofd zelfs niet rechthouden. ‘Ze was wit als gips en had rollende ogen’, zei de man.

Hij ontdekte het kind in een wieg in de koffer van de wagen die door een klant was binnengebracht. Volgens de brandweer was het meisje 15 tot 30 minuten ‘in groot gevaar’ door een tekort aan zuurstof. De garagist zei dat de moeder niet in paniek leek door de ontdekking en bijna ‘ontspannen’ was, alsof de ontdekking van de baby ‘een bevrijding’ was.

‘Man wist van niets’

De 50-jarige vrouw en haar man werden in hechtenis geplaatst en vervolgens aangeklaagd. De vader heeft altijd ontkend dat hij iets afwist van het bestaan van het kind. Hij kon dus ook niet weten dat ze in de auto en in de garage van hun huis in Brignac-la-Plaine lag. De man rijdt zelf niet. ‘Er is geen enkel bewijs dat de man ergens van wist’, concludeerde het vooronderzoek.

De procureur verklaarde destijds dat de zaak van ‘Séréna’, zoals de moeder het meisje noemde, ‘de verbeelding tart’. Het koppel heeft drie andere kinderen tussen zes en twaalf jaar. Zij zijn wel normaal geschoold en opgevoed.

Séréna, die eind november zeven jaar wordt, leeft momenteel bij een gastgezin. De andere kinderen zijn terug bij het koppel, nadat ze een tijdje geplaatst waren.

Hof van assisen

De moeder staat onder gerechtelijk toezicht. Ze staat terecht voor geweld gevolgd door verminking of blijvende invaliditeit op een minderjarige en bloedverwant in opgaande lijn, de ontzegging van zorg of voeding waardoor de gezondheid van het kind in gevaar is en verdoezeling waardoor de burgerlijke staat van het kind in gevaar is. De vrouw riskeert een gevangenisstraf van twintig jaar.

De zaak verschijnt voor het hof van assisen omdat de gevolgen voor het kind een ‘permanent’ karakter hebben. Volgens experten lijdt Séréna aan een ‘functioneel tekort van 80 procent’ en ‘vermoedelijk onomkeerbaar autisme’. Er zou een ‘oorzakelijk verband’ zijn met het isolement waarin het kind opgroeide.

Tijdens het proces, dat gepland is tot 21 november, zullen verschillende experten hun licht op de zaak laten schijnen. Zo wordt onder meer de kwestie besproken van de ontkenning van de zwangerschap en de bevalling.