Greenpeace: ‘Orang-oetans bedreigd door palmoliebeleid Mondelez’
Orang-oetans sterven voor uw Oreo-koekjes Foto: Getty Images/Vetta

Palmolieleveranciers van koekjesgigant Mondelez vernietigen nog altijd grote stukken regenwoud waar orang-oetans wonen, toont onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace aan. Mondelez erkent dat er nog inspanningen nodig zijn en kondigt aan dat het twaalf leveranciers uitsluit.

Volgens Greenpeace vernietigden de palmolieleveranciers op twee jaar tijd liefst 25.000 hectare leefgebied van (de bedreigde) orang-oetans in Indonesië. Mondelez, dat onder meer koekjes en chocolade van de merken Lu, Côte D’or en Oreo maakt, is een van de grootste aankopers van palmolie.

‘Het is een schande dat Mondelez, ondanks zijn tien jaar oude belofte om eerlijke palmolie te gebruiken, nog steeds handel drijft met bedrijven die het regenwoud vernietigen’, zegt Greenpeace.

‘Palmolie kan worden geproduceerd zonder het vernietigen van bossen, toch blijkt uit ons onderzoek dat leveranciers voor Mondelez nog steeds grote stukken natuur vernielen, de habitat van orang-oetans, en zo deze mooie en intelligente dieren op de grens van uitsterven brengen.’

Meer inspanningen nodig

Mondelez, dat onder leiding staat van de Belg Dirk Van de Put, erkent in een persbericht dat er nog een kloof gaapt tussen de huidige toestand op het terrein en de doelstelling van het bedrijf om honderd procent duurzaam en transparant te werken.

‘Om de kloof te dichten is dringend actie nodig in de hele bevoorradingsketen’, stelt het bedrijf. Mondelez roept leveranciers op om sneller een einde te maken aan ontbossing. Door alvast twaalf leveranciers uit te sluiten omdat ze de regels niet respecteren, voert het bedrijf de druk op.