Scheepvaartverkeer terug op gang na botsing Albertkanaal
Foto: Marc Peeters

Door een frontale aanvaring tussen twee schepen op het Albertkanaal in Herentals is een binnenschip gezonken. Alle aanwezigen aan boord konden in veiligheid worden gebracht. Het scheepvaartverkeer komt stilaan op gang.

Schepen worden beurtelings en onder begeleiding van dijkwachters doorgelaten naast de plaats van het ongeval. De berging van het schip is allicht pas iets voor volgende week, nadat de verzekeringsmaatschappijen hun werk hebben gedaan.

Intussen werd ook een scherm rond het schip geplaatst om te vermijden dat een eventueel olielek zich zou verspreiden. Of de lading met kunstmest mogelijk voor milieuproblemen zorgt, is nog niet bekend. Enkel de cabine van het vaartuig is nog te zien boven het waterpeil.

Ook de drinkwatermaatschappijen zijn op de hoogte gebracht van het incident, omdat de lading kunstmest mogelijk voor vervuiling zorgt. Er zullen stalen worden genomen om dat uit te wijzen.

‘Het gezonken schip was zowat 60 meter lang en ligt nu dwars in het kanaal’, zei Liliane Stinissen, woordvoerster van De Vlaamse Waterweg. ‘Het schip waarmee het in aanvaring is gekomen, een duwbak, is niet gezonken maar ligt wel eveneens nog ter plaatse. Het is nog erg onduidelijk hoe lang het zal duren voor beide schepen verwijderd zijn, want het is nog niet bekend hoe groot de schade precies is en of eerst de lading uit het gezonken schip moet worden verwijderd.’

De precieze impact voor het scheepvaartverkeer is volgens De Vlaamse Waterweg eveneens onduidelijk. Er varen gemiddeld zowat 100 schepen per dag door de sluizen van het Albertkanaal. 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig