Aanwijzingen betrokkenheid Saudische kroonprins bij moord journalist
Mensen protesteren tegen de moord op Khashoggi aan de ambassade van Saudi-Arabië in Turkije. Foto: REUTERS

Er zijn sterke aanwijzingen dat de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman betrokken is bij de dood van de regeringskritische journalist Jamal Khashoggi, schrijft The New York Times. De Turkse krant Sabah publiceerde dinsdag de inhoud van de koffers van het commando dat de journalist vermoordde.

Er werden tien telefoons, vijf walkietalkies, twee injectienaalden, twee defibrillatoren, een stoorzender, drie grote nietmachines en een scalpel gevonden in de koffers van het vijftienkoppige commando. De regimegezinde Turkse krant Sabah publiceerde er dinsdag foto's van.

Volgens het Turkse gerecht is de man eerst gewurgd en dan verminkt. De operatie werd uitgevoerd door vijftien personen die uit Saudi-Arabië kwamen en meteen na de moord ook terugvlogen met twee privévluchten en één lijnvlucht. De foto’s die de krant Sabah publiceert, komen overeen met de scans van de valiezen op de privévluchten.

Saudische kroonprins

Een lid van het commando dat de journalist in het Saudische consulaat in Istanbul ombracht, belde kort daarna met een overste. ‘Vertel het jouw baas’, zei het lid volgens de krant. Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat met ‘baas’ de kroonprins wordt bedoeld, ook al valt zijn naam niet.

De opname is gedeeld met CIA-directeur Gina Haspel. Inlichtingendiensten beschouwen de opname als een van de sterkste bewijzen die de kroonprins aan de dood van Khashoggi linken. De man aan de telefoon is een veiligheidsofficier die vaak met de prins reist. Turkse inlichtingendiensten vertelden aan hun Amerikaanse collega’s dat de veiligheidsofficier met een van de assisten van Bin Salman in het Arabisch heeft gesproken. Hoewel de vertalingen kunnen verschillen, zou hij ook gezegd hebben dat de daad voltrokken is, zeggen mensen die weet hebben van de opname.

‘Een telefoongesprek zoals dit is zo dicht bij een “smoking gun” als je kan raken’, zegt gewezen CIA-officier Bruce O. Riedel. 'Dit is behoorlijk bezwarend bewijs.'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zaterdag in Ankara voor het eerst officieel het bestaan van geluidsopnames van de moord op Khashoggi bevestigd.

De Saudische journalist Jamal Khashoggi woonde in ballingschap in de VS sinds 2017. Hij  werd op 2 oktober gedood in het consulaat van zijn geboorteland in Turkije waar hij administratieve documenten ging afhalen. Meer dan een maand na zijn dood is zijn lichaam nog steeds niet teruggevonden. Na internationale druk verspreidde Riyad een officiële verklaring, waarin staat dat het tot een dodelijke vechtpartij is gekomen tussen Khashoggi en meerdere personen.