Hamas vraagt onderzoek naar ‘Israëlisch bombardement op burgers’
Foto: AFP

Hamas roept op tot een internationaal onderzoek ‘naar het opzettelijk viseren van burgers en burgerlijke infrastructuur door Israël’. ‘Dat terwijl de Israëlische bezetting alle rode lijnen overschrijdt en alle internationale conventies naast zich neerlegt’, zegt Hamas, de islamitische groep die de Gazastrook controleert.

‘Er zou onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek moeten komen naar de verschrikkelijke Israëlische misdaden. Hamas is bereid alle bewijzen te leveren van de Israëlische misdaden tegen de mensheid’, zegt Hamas in een persmededeling. De beweging roept de VN op om Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen.

Hamas zegt dat Israëlische gevechtsvliegtuigen ‘alleen burgerlijke doelwitten’ hebben aangevallen de voorbije dagen. Sinds zondag is het geweld geëscaleerd op de Gazastrook.

Israël van zijn kant beschuldigt Hamas ervan dat het burgers gebruikt als ‘menselijke schild’. Zo zou Hamas het hoofdkwartier van de militaire inlichtingendienst ‘opzettelijk naast een school hebben opgericht’. Het hoofdkwartier werd met succes gebombardeerd, zegt het Israëlische leger via Twitter. ‘We hebben het hoofdkwartier van Hamas’ militaire inlichtingendienst getroffen, als antwoord op de meer dan driehonderd raketten die terroristen in Gaza op Israël hebben afgevuurd. Dit is waar Hamas’ inlichtingenofficieren informatie verzamelden om aanvallen op Israëli’s uit te voeren.’

Eerste doden

De Israëlische hulpdiensten hebben het levenloze lichaam van een man vanonder het puin gehaald van een gebouw in het zuiden van Israël. Het gebouw was getroffen door een van de honderden raketten die sinds maandagmiddag vanuit de Gazastrook afgevuurd zijn, zeggen de hulpdiensten.

In de Gazastrook is dinsdag een Palestijn gedood in een Israëlische aanval. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. In minder dan 24 uur zijn zo al vijf Palestijnen gedood door Israëlisch vuur.