Coucke wil Michael Verschueren als sportieve baas
Michael Verschueren met Anderlecht in Slowakije voor de Europa League. Foto: Photo News

Mark Coucke heeft een plan klaar waarin Michael Verschueren (48) (mee) de sportieve lijn van RSCA zou bepalen. Als zoon van legendarisch clubmanager Michel Verschueren (87) kent hij de club immers door en door.

Krijgen we 15 jaar na Mister Michel een Mister Michael bij Anderlecht? Een Verschueren die transferonderhandelingen voert bij paars-wit? Het kan. De fans dragen Michael Verschueren als ‘zoon van’ op handen. Daarnaast vertegenwoordigt de zakenman Anderlecht al jaren bij de ECA, de federatie van Europese clubs en heeft hij daardoor directe lijnen met topmannen van grote clubs als Juventus, Ajax, en Barcelona. Het verwondert dus niet dat voorziter Marc Coucke in hem een ideale piste ziet om het sportieve beleid (mee) te bepalen.

Dat was eigenlijk al zo toen Coucke Anderlecht een jaar geleden kocht, mee op voorspraak van Verschueren junior. Toen was er zelfs sprake van een managersduo Verschueren-Devroe, maar uiteindelijk kreeg Luc Devroe – die met Coucke was meegekomen van bij KV Oostende – de sportieve leiding volledig zelf in handen. Alleen kwam er al veel kritiek op diens transferbeleid. Adzic, Abazaj, Milic, Musona, Makarenko,… Allemaal werden ze al omschreven als ‘te weinig voor Anderlecht’. Daarnaast vinden het velen onbegrijpelijk dat er maar liefst 8 miljoen betaald werd voor een verdediger als Sanneh, terwijl er geen spelmaker of spits meer werd gehaald.

Of Devroe daar altijd de hoofdschuldige voor is, is een andere vraag. Zo duwde Coucke zelf door bij de transfer van Sanneh, maar de sportief manager betaalt nu wel het gelag bij de fans.

Welke rol voor Devroe?

Maar hoe moet het nu verder? Michael Verschueren treedt steeds meer op het voorplan. Zo ging hij vroeger zelden kijken naar jeugdmatchen of ging hij bijna nooit mee op verre verplaatsingen naar pakweg Eupen, maar nu doet hij dat wel. Zijn sportieve ambities zijn er en hij is ook erg close met Coucke. Bovendien heeft Verschueren ervaring als bedrijfsleider. Devroe krijgt wel eens het verwijt dat hij alleen zichzelf vertrouwt en minder geschikt is om een sportieve cel aan te sturen. Verschueren zou zo’n leidinggevende functie beter liggen.

Dit alles wil niet zeggen dat Devroe zomaar wordt opzijgezet. Zijn band met Coucke kan wel tegen een stootje, terwijl zijn voetbalkennis en telefoonboekje waardevol blijven. Maar als Verschueren de nieuwe sportieve baas wordt, moet Devroe wel een andere rol aanvaarden.