Bij de bosbranden in Californië zijn nu al zeker 44 doden geteld. Dat maakt de bosbranden de dodelijkste uit de geschiedenis van de Amerikaanse staat, zegt sheriff Kory Honea.

In het noordelijke gelegen Paradise zijn maandag nog eens dertien lichamen ontdekt van mensen die werden verrast door de vuurzee. Dat brengt het dodentol van de bosbrand daar op 42.

Het gaat om het hoogste dodentol uit de geschiedenis van de staat Californië, dat het trieste record overneemt van de brand in Griffith Park in Los Angeles in 1933, waarbij 29 burgers het leven lieten.

De autoriteiten verwachten bovendien dat het aantal nog zal oplopen, aangezien er meer dan 200 mensen werden opgegeven als vermist. Het zoekteam wordt uitgebreid, onder meer met honden, om op zoek te gaan naar menselijke resten.

9.000 brandweermannen

Ook in Malibu, in de buurt van Los Angeles, overleden afgelopen weekend twee mensen die wilden vluchten voor een bosbrand, wat het totale dodentol van de bosbranden op 44 brengt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ondanks eerdere verwijten van ‘wanbeheer’ toch toegegeven aan de vraag van gouverneur Jerry Brown om extra noodmiddelen vrij te maken. Bijna 9.000 brandweermannen zijn in de weer om de bosbranden onder controle te krijgen.