Belgische brandweerlui leiden Nepalese collega’s op
De Firefighters 4 Nepal trekken voor twee weken naar Nepal waar ze hun collega’s zullen opleiden. Foto: ddl

Maandagavond vertrekt vanuit Brussels Airport het ‘Firefighters 4 Nepal’-team naar Nepal. De 16 Belgische brandweerlui gaan vlakbij de hoofdstad Kathmandu vijf dagen opleidingen organiseren voor hun Nepalese collega’s.

De brandweerlui zullen ook 13 ton brandweermateriaal, dat het afgelopen jaar ingezameld werd, doneren. Het team werd maandag op de luchthaven uitgewuifd door minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, staatssecretaris Pieter De Crem en de ereconsul van Nepal.

Het idee voor de solidariteitsactie groeide in 2012 toen twee Vlaams-Brabantse brandweermannen er tijdens hun verlof vaststelden in welke erbarmelijke omstandigheden hun Nepalese collega’s branden bestrijden. ‘We stelden in Pokhara, de tweede grootste stad van het land met 350.000 inwoners, vast dat de brandweer er branden blusten in T-shirt, op slippers en met een fietshelm op het hoofd. Ze beschikten er ook slechts over één 50 jaar oude brandweerwagen’, aldus Johan Schots.

Tijdens de missie zullen een 60-tal mensen opgeleid worden. Naast 50 brandweerlui uit 7 korpsen gaat het om een tiental burgers uit bergdorpen waar geen brandweerkorps actief is.

Naast ‘basisbrandbestrijding & EHBO’ wordt dit keer ook opgeleid in ‘adembescherming’ en krijgen 8 brandweerlui een opleiding tot CFBT-instructeur voor bestrijding van binnenbranden. Het materiaal bevat dit keer niet alleen kledij, maar ook brandbestrijdingsmiddelen en ademluchtflessen. Het vrijwilligersteam zamelde het materiaal in bij brandweerkorpsen en bedrijven in ons land en kocht ook spullen met geld afkomstig uit donaties en acties. Het ‘Firefighters 4 Nepal’-team droomt op lange termijn van de oprichting van een volwaardige brandweerschool in Nepal.

In 2017 werd een eerste missie op poten gezeten, waarbij gedurende vijf dagen aan een 30-tal Nepalese brandweerlui een opleiding gegeven werd in brandbestrijding. De delegatie had ook 700 kilo materiaal mee, vooral gespecialiseerde interventiekledij.