Brusselse VDAB smeekt om vacatures
Foto: belga
De Brusselse arbeidsbemiddelaar Actiris vraagt werkgevers hun vele vacatures ook in Brussel aan te bieden.

De Belgische werkgevers hebben een nooit gezien aantal jobaanbiedingen uitstaan. In het tweede kwartaal telde Statbel 145.760 vacatures. Waarom bieden ze die niet aan in Brussel, vraagt de arbeidsbemiddelaar Actiris zich af. Met een campagne port het werkgevers aan hun jobs ook in Brussel aan te bieden, waar de werkloosheid nog altijd een pak hoger ligt dan in Vlaanderen. Meer dan 90.000 Brusselaars zijn op zoek naar een job.

Vorig jaar kreeg Actiris 35.000 werkaanbiedingen binnen. Maar slechts een minderheid daarvan komt rechtstreeks binnen; voor het grootste deel is de Brusselse arbeidsbemiddelaar afhankelijk van de Vlaamse en Waalse tegenhangers VDAB en ­Forem, en andere partners.

Geloofwaardig

Actiris kampte lang met een geloofwaardigheidsprobleem. Werkgevers stonden niet te springen om de arbeidsbemiddelaar voor hen naar kandidaten te laten zoeken. In Brussel is de mismatch op de arbeidsmarkt bovendien bijzonder groot. Veel werkgevers vragen een hoger diploma of kennis van meerdere talen. Maar de meerderheid van de werkzoekenden in de hoofdstad is laagopgeleid en het Nederlands of Engels niet machtig.

Al enkele jaren doet Actiris er alles aan om het tij te keren. Onder meer met een opgemerkte campagne met voetballer Vincent Kompany om werkzoekenden aan te sporen Nederlands te leren. Net als in de rest van het land is de werkloosheid in Brussel de afgelopen jaren ­gevoelig gedaald.

Actiris wil nu dus werkgevers binnen en buiten Brussel overtuigen om ook via hen op zoek te gaan naar een geschikte kandidaat. Binnen de vijftien dagen worden maximaal zes geschikte kandidaten aan de werkgever voorgesteld, belooft de arbeidsbemiddelaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in