SP.A zet Mathias De Clercq voor het blok
Joris Vandenbroucke. Foto: belga
Het Gentse kartel SP.A-Groen gaat een voorstel neerschrijven voor een verdeling van de mandaten in Gent. Als Mathias De Clercq (Open VLD) dat niet aanvaardt, dan kijkt het kartel naar andere coalitiepartners.

Op Terzake was Joris Vandenbroucke (SP.A) duidelijk. Het linkse kartel werkt nu zelf aan een voorstel voor een bestuursakkoord in Gent en een verdeling van de mandaten. Met Filip Watteeuw (Groen) als kandidaat-burgemeester. 

Vandenbroucke zegt dat de Gentenaar dat wil. 'Het kartel kon één op de drie Gentenaars overtuigen en Open VLD maar één op de vier.' 

Het voorstel van het kartel wordt dan aan Open VLD voorgelegd en alles hangt af van hun reactie, zegt Joris Vandenbroucke. 'We hopen dat de Clercq dit met beide handen aangrijpt zodat we niet naar alternatieven moeten zoeken.' Met andere woorden: als De Clercq de deur dichtgooit, dan zoekt het kartel naar zulke alternatieven.

Is een coalitie met de N-VA dan een mogelijkheid voor het kartel? 'Dat is nu helemaal niet aan de orde', zegt Vandenbroucke. 'Ons voorstel is nu gericht aan Open VLD als gesprekspartner. En daarna hangt alles af van de reactie van Open VLD. Als de liberalen de deur dichtslaan, zal er moeten gesproken worden met anderen.'

Eén van die alternatieven is CD&V-Open VLD vervangen door de N-VA. Hoogst onwaarschijnlijk misschien, maar het kartel houdt het idee duidelijk als een stok achter de deur om Open VLD tot toegeeflijkheid te dwingen. 

In zijn communicatie rept Vandenbroucke trouwens met geen woord over CD&V. Het linkse kartel wil immers enkel met Open VLD in zee gaan.

Open VLD noemt een coalitie van Groen-SP.A en de N-VA een aanfluiting van de verkiezingsuitslag. Het kartel Groen/SP.A verloor in oktober vijf zetels (SP.A zelfs -8 en Groen +3) en de N-VA verloor er drie. Zo'n coalitie zou een heel kleine meerderheid hebben van 27 zetels tegen 26 voor de oppositie.

Ook opvallend: in Terzake bleef Mathias De Clercq zichzelf de nieuwe burgemeester van Gent noemen. 'Dat is absoluut mijn ambitie. Dat is de wil van de Gentenaar. En neen, dit gaat niet in mijn gezicht ontploffen.'

Voor de volledigheid: de N-VA wijst een coalitie met het linkse kartel niet meteen af. Enkele dagen geleden zei Anneleen Van Bossuyt: ‘Inhoudelijk zou het zeker geen voor de hand liggende keuze zijn. Maar de lijnen blijven open. Ik heb al een gesprek gehad met Filip Watteeuw kort na de verkiezingen. Als ik opnieuw uitgenodigd word, zal ik met open vizier praten. Ik geloof niet in afbraakpolitiek, maar in constructief kritische politiek.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig