Bedenker Spider-Man, X-Men en The Hulk overleden
Foto: AFP

Stan Lee is een grote naam in de superheldenwereld. Hij is de geestelijke vader van onder andere Spider Man, Iron Man, de Hulk en andere Marvel Comics-superhelden. Zijn dochter laat weten dat hij overleden is. Stan Lee werd 95.

Lee bedacht onder andere Spider Man, Hulk, The X-Men, de Fantastic Four en Iron Man. Hij deed dat niet alleen, maar gaf de stripfiguren wel hun uiteindelijke vorm. Lee kreeg de National Medal of Arts in 2008, de hoogste prijs voor een ‘creative artist’. Toch hield hij naar eigen zeggengeen fortuin over aan zijn werk. ‘Zolang ik mijn loon krijg en goed behandeld word, ben ik tevreden’, zei hij in een interview in 2004.

Lee vond het concept van de superheld niet uit, maar zorgde wel voor een extra laag complexiteit en menselijkheid bij zijn personages. ‘Ik dacht dat het interessant kon zijn als we meer wisten over hun persoonlijk leven en hun karakters’, zei Lee aan NPR News in 2010.

Stan Lee werd op 28 december 1922 geboren in New York. Hij groeide op in een gezin van joodse migranten uit Roemenië. Op zijn zeventiende werd hij loopjongen bij Timely Comics, het bedrijf dat later Marvel zou worden. Hij klom snel op en schreef superheldenverhalen, Westerns en romantische verhalen. In 1972 werd Lee uitgever bij Marvel. Lee maakte er een sport van om zelf mee te spelen in elke Marvel-film.

Hij trouwde met actrice Joan Lee in 1947, maar zij overleed in 2017. Het koppel kreeg twee kinderen, Joan Celia in 1950 en Jan Lee, maar zij stierf drie dagen naar haar geboorte in 1953.