‘Vertenten moet meteen vrijgelaten worden’
Advocaat Hans Rieder Foto: BELGA

Advocaat Hans Rieder wil dat scheidsrechter Bart Vertenten onmiddellijk vrijgelaten wordt, nu het hof van beroep besloten heeft onderzoeksrechter Joris Raskin te wraken in de zaak rond Operatie ‘Schone Handen’.

‘Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat iemand aangehouden blijft, wanneer blijkt dat de man die het aanhoudingsmandaat afleverde, niet onpartijdig is', zegt advocaat Hans Rieder aan VRT NWS.

Voor alle duidelijkheid: het hof van beroep oordeelde niet dat onderzoeksrechter Raskin niet onpartijdig was. Integendeel, de rechter zei tijdens de zitting zelfs letterlijk dat het hof geen enkele aanwijzing heeft om te geloven dat Raskin partijdig is geweest. Maar om alle verdere schijn van partijdigheid bij de publieke opinie te vermijden, werd Raskin toch gewraakt. Doordat onderzoeksrechter Raskin tot half maart een band had met de Belgische Voetbalbond (KBVB) kan bij de publieke opinie inderdaad ‘een objectieve schijn van partijdigheid’ ontstaan, zo luidde het.

Rieder is tevreden met die uitspraak. ‘Ik denk dat gerechtigheid is geschied. Het belangrijke principe van de onafhankelijkheid van de onderzoeksrechter is nog eens bevestigd door het hof van beroep’, klinkt het.

De advocaat zegt dat het nu zijn prioriteit is om zijn cliënt vrij te krijgen. Pas daarna wil hij zich buigen over de mogelijke gevolgen van de wraking. ‘Meneer Vertenten zit nu al een maand onterecht in de gevangenis. Ik denk dat het tijd is dat hij naar huis kan gaan. Ik kan alleen hopen dat iedereen in die zaak zijn verantwoordelijkheid opneemt en doet wat er eigenlijk zou moeten gebeuren: meneer Vertenten meteen vrijlaten.’