Acht jaar cel voor Antwerpse imam die zich aansloot bij IS
Foto: yt

Een voormalige imam uit Berchem die zich aansloot bij Islamitische Staat, is bij verstek veroordeeld tot acht jaar cel. Hij verliest ook zijn Belgische nationaliteit.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de voormalige imam Yussuf E.G. (28) uit Berchem, bij Antwerpen, veroordeeld tot acht jaar cel en 8.000 euro boete voor deelname aan de activiteiten van terreurgroep Islamitische Staat (IS). De rechtbank ontneemt hem ook zijn Belgische nationaliteit.

Drie medebeklaagden kregen vijf jaar cel en 8.000 euro boete. Ook zij verliezen hun Belgische nationaliteit.

De vier werden bij verstek veroordeeld. Vermoed wordt dat ze nog altijd in strijdgebied zitten of intussen overleden zijn.

Yussuf E.G. was vanaf februari 2015 imam in moskee El Mohsinien in Berchem. In september 2015 nam hij ontslag en vertrok hij, samen met Abdellah E.H. (24) en Hicham M. (26), naar strijdgebied in Syrië of Irak. Een maand later volgde ook Soufiane M. (25), de broer van Hicham. Ze sloten er zich aan bij Islamitische Staat onder de roepnamen "Abou Oussamah Baljiki", "Abu-Usamah al-Baljiki", "Abu Umar Al Baljiki" en "Abu-Zayd al-Baljiki".

Hun namen staan op een ledenlijst van IS. Die van Soufiane M. prijkt ook op een IS-lijst met 172 kandidaat-zelfmoordterroristen.  Yussuf E.G. ronselde vanuit het kalifaat jongeren om zich bij de gewapende strijd aan te sluiten. Eind vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Mechelen hem daarvoor tot tien jaar cel. Hij had eerder al een gevangenisstraf van achttien maanden gekregen voor een diefstal met braak.

De rechtbank hield bij de strafbepaling rekening met zijn strafblad én met zijn functie als imam. 'Er rustte op hem een grote verantwoordelijkheid. Hij gebruikte zijn religieuze positie echter niet om bij te dragen tot een vreedzame samenleving, maar sloot zich aan bij een religieus geïnspireerde terroristische groep en nam de drie andere beklaagden in zijn kielzog mee.'

De rechtbank veroordeelde Yussuf E.G. tot acht jaar cel. Abdellah E.H., Hicham M. en Soufiane M. kregen elk vijf jaar cel. De beklaagden verliezen ook hun Belgische nationaliteit en hebben nu enkel nog de Marokkaanse nationaliteit.  

Voor de politiediensten kwam het vertrek van de imam naar Syrië destijds als een verrassing, Yussuf werd niet bijzonder in de gaten gehouden. Hij werd omschreven als een verlegen jonge man. Zijn preken waren vooral religieus en niemand had hem ooit iets horen zeggen dat wees op radicalisme.