Winterpret Brussel brengt Finland wat dichterbij
Foto: amg

Finland is dit jaar het centrale land op Winterpret in Brussel. De traditionele installaties zoals de kraampjes en het reuzenrad worden dit jaar aangevuld met een aantal nieuwigheden.

Finland wordt vertegenwoordigd door de regio Kainuu. Die brengen lokale producten mee naar het Finse dorp in de Ortsstraat, die uitgeeft op de Beurs, van een tent uit Lapland over folklore tot ambachtelijke producten.

Opvallend is ook een microhuisje van hout, het ‘Huis van de stilte’, waar bezoekers een virtuele reis door de Finse natuur kunnen maken. Op de binnenplaats van het stadhuis is er elke avond de multimediavertoning Aurora Borealis, een klank-en-lichtspel over het noorderlicht.

Uiteraard komen ook de schaatsbaan op het Muntplein, het reuzenrad en de kerstkraampjes terug.

Maar er is ook een aantal nieuwigheden, ‘om mee te gaan met de tijd’, zo zei burgemeester Philippe Close op de voorstelling van deze 18de editie. Zo is er The Dome, een hightech koepel in de voetgangerszone op de Anspachlaan, waarin voorstellingen worden gegeven in samenwerking met de Société des Arts Technologiques (SAT) van Montréal. ’Het gaat om een 360° audiovisuele vertoning.’

’Vorig jaar hadden we ongeveer twee miljoen bezoekers voor Winterpret’, zei Close, ’Dat is fantastisch voor onze lokale economie, die vroeger een dipje kende in de maand december.' 

Een week voor de start van Winterpret, dat loopt van 30 november tot 6 januari, wordt op de Grote Markt de kerstboom opgetrokken.