Groen en SP.A schorten coalitiegesprekken in Gent op en schrijven eigen ‘formateursnota’
Foto: FVV

Groen en SP.A zetten de gesprekken met de Open VLD van Mathias De Clercq voor een nieuw stadsbestuur voorlopig stop. Het kartel wil zelf met een eigen ‘formateursnota’ komen. Volgens het kartel werkte de methode van de lopende gesprekken niet.

‘Als grootste politieke formatie zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen en binnen enkele dagen een formateursnota voorleggen aan Open VLD.’ Dat schrijven Filip Watteeuw (Groen) en Rudy Coddens (SP.A) maandag in een persbericht.

De gesprekken met Open VLD en CD&V die deze week waren gepland worden stopgezet. Het kartel vindt dat het voorlopig geen zin heeft om verder te praten, omdat er geen vooruitgang wordt geboekt.

De coalitiegesprekken in Gent hebben na vier weken nog maar amper vooruitgang geboekt. Twee blokken zijn met elkaar in gesprek voor de vorming van een nieuw stadsbestuur: het kartel SP.A-Groen en een samenwerking tussen Open VLD en CD&V.

Niet ernstig

Afgelopen weekend hadden de twee hoofdrolspelers Filip Watteeuw (Groen) en Mathias De Clercq (Open VLD) opnieuw contact, maar zonder resultaat. ‘In het voorstel dat Open VLD dit weekend overmaakte aan SP.A-Groen, haalde Mathias zowat alle bevoegdheden naar zijn eigen fractie toe. Dit is niet ernstig’, schrijft het kartel maandag in een persbericht.

‘De houding van Open VLD, zowel inhoudelijk als op het vlak van mandaten, laat op dit moment niet toe om te komen tot een evenwichtig samengesteld stadsbestuur met een krachtig bestuursakkoord dat ambitie toont voor Gent en de Gentenaars.’

Op Radio 1 zei Filip Watteeuw over de beslssing dat hij snelheid wil maken. Want de huidige onderhandelingen leidden tot niets: er was geen overeenstemming over de methodiek en niet over wie het initiatief in handen had.

En dus vindt het kartel dat het zelf het initiatief moet nemen. 'We zijn nu eenmaal als grootste gekomen uit de verkiezingen.' Dat Watteeuw moet burgemeester worden, blijft een zekerheid voor het kartel.

In een reactie betreuren Open VLD en CD&V de houding van het kartel. Beide partijen wilden graag blijven voortpraten.

'Zo bestuur je geen stad'

Filip Watteeuw liet zondag op een debat ook al zijn twijfels kennen over het slagen van de coalitiegesprekken. ‘We hebben de voorbije weken de bereidheid getoond om met alle partners samen te werken. Ook al liep het moeizaam, we hebben constructief onderhandeld over een visie voor Gent. Tot nog toe zonder veel resultaat’, zegt hij maandag in het persbericht. ‘Het enige wat we zeker weten is dat Mathias De Clercq burgemeester wil worden. Maar zo bestuur je geen stad.’

‘De voorbije weken verliepen de inhoudelijke gesprekken moeizaam. Het kartel SP.A-Groen wil nu duidelijke keuzes maken en ambitie tonen voor Gent en de Gentenaars,’ verduidelijkt Rudy Coddens.