Wat betekent wraking van onderzoeksrechter voor Operatie ‘Schone Handen’?
Foto: Photo News

Het wrakingsverzoek tegen onderzoeksrechter Joris Raskin is ontvankelijk en gegrond. Advocaat Rieder is alvast zeer blij. Maar wat betekent dit nu voor 'Operatie Schone Handen'?

Hans Rieder, de advocaat van Vertenten, eiste dat onderzoeksrechter Joris Raskin zich terugtrekt uit de zaak, omdat hij zelf nog tot half maart zetelde in de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond (KBVB).

Volgens Rieder zorgt dat voor een groot juridisch probleem, omdat het onderzoek Operatie ‘Schone Handen’ in januari dit jaar al van start ging. De advocaat noemde dat belangenvermenging.

Raskin weigerde eerder zelf op te stappen, waardoor het hof van beroep een oordeel moest vellen. Dat is maandag meegegaan in de redenering van Rieder. Doordat onderzoeksrechter Raskin tot half maart een band had met de KBVB kan bij de publieke opinie inderdaad 'een objectieve schijn van partijdigheid' ontstaan, zo luidde het. Raskin, verbonden aan de licentiecommissie, en scheidsrechter Vertenten hadden tot dan namelijk dezelfde werkgever, de KBVB.

Het hof van beroep ging in zijn oordeel dus in tegen federaal procureur Jan Kerkhofs die enkele dagen geleden pleitte dat het verzoek tot wraking te laat was ingediend en dus onontvankelijk. Bovendien was het ongegrond, stelde de procureur: ‘De licentiecommissie heeft niets te maken met het aanduiden van scheidsrechters. Zijn loutere link met de KBVB is onvoldoende om hem te wraken.’

Maar het hof oordeelde dus anders en wilde elke schijn van partijdigheid vermijden.

De gevolgen

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het onderzoek. Maar eerst dit: de uitspraak is nog niet definitief. Het federaal parket kan nog cassatieberoep aantekenen. Pas dan weten we definitief of Raskin geen onderzoeksrechter meer kan zijn in deze zaak.

Als dat zo is, moet er een nieuwe onderzoeksrechter worden aangeduid die zich zal moeten inwerken in dit dossier.

Niet ideaal misschien, maar ook niet meer dan dat.

Veel belangrijker is dat de verdediging van de verdachten in de affaire dan ook een wapen in handen heeft om een discussie te laten ontstaan over alle onderzoeksdaden die Raskin gedurende het onderzoek heeft gesteld. En allicht zal proberen om die onderzoeksdaden nietig te verklaren.

Hans Rieder zegt dat hij 'zeer blij' is met de beslissing van het hof van beroep. Inhoudelijk wou hij vanmiddag nog niet reageren omdat hij de motivering van het arrest nog niet heeft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in