Vlaamse ambtenaren behouden toch volledig loon bij ziekte
Foto: Photo News

Vlaamse ambtenaren die langer dan dertig dagen ziek zijn, zullen hun volledige loon behouden. Toch als ze vastbenoemd zijn. Dat is vernomen bij de vakbonden na overleg met het kabinet van bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA).

De vakbonden hebben hun slag thuisgehaald: wie vastbenoemd is bij de Vlaamse overheid behoudt zijn volledige loon, ook als hij of zij langer dan een maand ziek is. Dat vernamen de bonden vandaag tijdens een overleg met het kabinet van minister Homans.

De Vlaamse regering keurde eind juni, op voorstel van minister Homans, de principiële beslissing goed om de Vlaamse ambtenaren bij ziekte nog dertig kalenderdagen lang hun volledige salaris uit te ­betalen. Daarna zouden ze terugvallen op 65 procent. 

Maar dat plan is nu dus van tafel genomen, althans voor de vastbenoemde ambtenaren. De vakbonden willen ook een betere ziekteregeling voor contractuele ambtenaren onderhandelen, klinkt het nog.

'We zijn heel blij dat de ziekteregeling van de baan is, maar we zijn er nog niet', zegt Ilse Remy van ACV Openbare Diensten. De bonden gaan hun achterban raadplegen en keren op 26 november terug naar de onderhandelingstafel.

Ontslagmogelijkheden

Ook ACOD-secretaris Jan Van Wesemael zegt dat er vooruitgang geboekt is, maar dat er nog een aantal zaken moeilijk te slikken zijn voor de bonden. Het gaat daarbij om de ontslagregeling. 'Twee negatieve evaluaties op een hele carrière zouden genoeg zijn om iemand te ontslaan, dat kunnen wij moeilijk aanvaarden', aldus Van Wesemael.

Eenzelfde geluid bij Remy. 'De ontslagmogelijkheden zijn heel soepel, en er is ook nog niks gedaan voor bijvoorbeeld bescherming van de mensen tegen politieke druk.'