Loones legt eed af als minister van Defensie
Foto: BELGA

Sander Loones heeft maandag bij koning Filip de eed afgelegd als minister van Defensie en Ambtenarenzaken. De 39-jarige N-VA'er is het jongste lid van de federale regering.

Loones volgt zijn partijgenoot Steven Vandeput op, die na nieuwjaar burgemeester van Hasselt wordt. Ook premier Charles Michel was voor de eedaflegging naar het Paleis in Brussel afgezakt.

Loones was coördinator van de studiedienst van de N-VA, tot hij in 2014 naar het Europees Parlement ging, als opvolger van Johan Van Overtveldt. Nationaal werd hij ondervoorzitter van de partij. In die periode werd Loones een tijd genoemd als mogelijke opvolger van huidig voorzitter Bart De Wever. ‘Als ondervoorzitter heb ik het regeringswerk van dichtbij gevolgd’, zegt hij. ‘Ik nam ook deel aan de onderhandelingen en ik ken de inhoud en de sfeer van het regeer­akkoord dus goed.’

Voorts nog op het cv van Loones: de leiding van ‘Objectief V’. Sinds de exit van Hendrik Vuye en Veerle Wouters staat hij, samen met Vlaams N-VA-fractieleider Matthias Diependaele, aan het hoofd van dat studiecentrum dat het confederalisme verder moet uitwerken. Loones kreeg het Vlaams-nationalisme trouwens met de paplepel ingegeven. Zijn vader, Jan Loones, was jarenlang West-Vlaams kopstuk van de Volksunie.

In het Europees Parlement wordt Loones vervangen door Ralph Packet.