Jongeman bevrijdt zichzelf uit kanaal 'dankzij de televisieprogramma’s'
Foto: bfr
De 21-jarige Izegemnaar Giorni Vanryckeghem belandde zondagavond met zijn Opel in het kanaal nadat hij moest uitwijken voor een dier. De jongeman kon gelukkig zichzelf uit zijn zinkende auto bevrijden.

Zondagavond gebeurde omstreeks 19 uur een opmerkelijk ongeval langs de Kolenkaai in Roeselare. Giorni Vanryckeghem (21) uit Izegem reed er met zijn wagen het kanaal in.

'Ik kwam vanuit de richting van de Trakelweg aangereden toen ik plots iets kleins de weg zag oversteken. Was het een kat of een konijn, ik weet het niet', zegt hij. Giorni draaide het stuur van zijn Opel over, maar belandde daardoor in het groen naast de weg. 'Ik kon uiteindelijk niet voorkomen dat ik met mijn wagen in het kanaal belandde.' 

'Ik wist wat ik moest doen'
Passanten aan de overkant van het kanaal zagen het ongeval gebeuren en verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten. Die kwamen massaal ter plaatse. Ondertussen probeerde Giorni zich uit zijn netelige situatie te bevrijden. 'Ik kijk op televisie vaak naar programma's over reddingsacties. Ik wist dus wel wat ik moest doen', zegt hij. 

Giorni schoof snel het ruitje van zijn auto open en kon via de zijkant uit de Opel geraken. 'Ik had geluk dat ik het elektrisch bestuurde raampje open kreeg. Ik kroop door het raam en zette me bovenop het dak van mijn auto. Van daaruit waagde ik een sprong zo dicht mogelijk bij de oever.' 

Op het ogenblik dat de hulpdiensten ter plaatse kwamen, was de jongeman al heelhuids uit zijn wagen.

Auto nog maar zes maanden oud
De Izegemnaar rijdt nog maar zes maanden rond met de Opel. 'Natuurlijk is het spijtig dat de nieuwe wagen waarschijnlijk heel wat schade opliep door dit ongeval. Anderzijds ben ik blij dat ik er heelhuids uit ben geraakt', zegt hij.

Minder dan een uur na het ongeval kwam een takelfirma ter plaatse om het voertuig uit het water te halen. Dat gebeurde met de medewerking van enkele duikers. Het is trouwens niet de eerste keer dat er op die plaats een wagen in het water belandt. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in