Donald Trump over hertelling Florida: 'Eerlijke hertelling is onmogelijk'
Donald Trump Foto: Photo news

De gouverneur van Florida, Republikein Rick Scott, stapt naar de rechter tegen de verkiezingsautoriteiten van twee districten, Broward County en Palm Beach County. Daar worden de stemmen van de tussentijdse verkiezingen van 6 november herteld. Volgens Scott worden ongeldige stemmen toch meegeteld. President Trump reageerde via een tweet dat zijn partijgenoot Scott moet worden aangesteld.

De Republikein Scott nam het op 6 november op tegen de Democratische senator Bill Nelson voor een zitje in de Senaat. Scott won na een eerste telling met 50,1 procent. Omdat het verschil tussen de kandidaten minder dan 0.5 procentpunt is, leidde dat tot een hertelling van de stemmen

President Trump heeft zich ook over de hertelling uitsgesproken. Hij vindt dat Scott als winnaar uit de bus moet komen, en zegt dat er 'grote hoeveelheden nieuwe stembiljetten uit het niets zijn opgedoken'. Daarnaast werden volgens de president 'vele stembiljetten vermist of vervalst'. Volgens hem is een eerlijke hertelling niet meer mogelijk, maar de president geeft geen enkel bewijs om zijn stellingen te staven. 

Hertelling

In Florida vindt eerst een machinale hertelling van de stemmen plaats. Als de marge na de hertelling per machine nog altijd kleiner dan 0,25 procentpunt is, wordt een selectie van de stemmen nog eens met de hand opnieuw geteld.

De hertelling zorgt voor spanningen in Florida. Activisten, advocaten en kandidaten stellen er het verkiezingsproces in vraag. Ook Scott dus, die aangekondigd heeft dat hij drie rechtszaken wil aanspannen tegen twee districten in Florida.

De eerste klacht is gericht tegen het hoofd van de verkiezingsautoriteiten in Broward County. Volgens Scott telde die nog een aantal stemmen mee, ná de deadline voor het indienen van de onofficiële resultaten.  

Scott vraagt de verkiezingsautoriteiten van Palm Beach County om de tel-apparatuur te confisqueren wanneer de hertelling gebeurd is, en om alle stembiljetten en verslagen te bewaren.

Arizona

De Republikeinen verloren bij de midterms hun meerderheid in het Huis, terwijl ze de Senaat wel nog controleren. Volgens CNN hebben de Republikeinen al 51 zetels binnengehaald, tegenover 46 voor de Democraten.

Naast Florida, is de race ook nog onbeslist in Arizona, waar de Democrate Kyrsten Sinema leidt met 49,6 procent tegen 48,1 procent voor de Republikeinse Martha McSally. Daar heeft een rechter beslist dat de stembureaus tot 14 november de tijd hebben om contact op te nemen met kiezers over wie onduidelijkheid bestaat.