Verkrachte vrouw riskeert twintig jaar cel voor poging tot abortus in El Salvador
Er werd in het verleden al geprotesteerd tegen de abortuswetgeving in El Salvador. Foto: REUTERS

Een twintigjarige Salvadoraanse vrouw wordt beschuldigd van poging tot moord op haar kind. Ze zou abortus hebben willen plegen. Imelda Cortez beviel nochtans van een gezonde dochter, die nu bijna twee jaar is. Maandag moet ze voor de rechter verschijnen.

Imelda Cortez raakte op haar achttiende zwanger, nadat haar stiefvader haar herhaaldelijk verkrachtte. De jonge vrouw zegt dat ze niet wist dat ze zwanger was en ontkent dat ze abortus probeerde te plegen, schrijft 'The Guardian'. In El Salvador is abortus onder alle omstandigheden strafbaar.

Cortez werd naar het ziekenhuis gebracht nadat ze beviel van haar dochter. In het ziekenhuis zeiden de dokters dat ze probeerde abortus te plegen, hoewel de baby gezond werd geboren.

Verkrachting

‘Van toen ze elf jaar was, werd Imelda herhaaldelijk verkracht door haar stiefvader. DNA-testen bewijzen dat haar dochter zijn kind is’, zegt haar advocaat Alejandro Romero. ‘Toch wordt ze behandeld als een crimineel en niet als een slachtoffer van seksueel geweld.’

Cortez is een van 25 vrouwen die in El Salvador gevangen zit op beschuldiging van (poging tot) abortus. De vrouwen zelf zeggen dat ze ten onrechte beschuldigd worden. Sommigen hadden een miskraam, anderen bevielen van een doodgeboren kindje of kregen complicaties tijdens de zwangerschap.

Volgens de advocaten van de Salvadoraanse Citizen Group of the Decriminalisation of Abortion (CDFA) kunnen dokters moeilijk bewijzen dat iemand abortus pleegde of een poging tot abortus deed.

Een online petitie om Cortez vrij te krijgen heeft ondertussen bijna 45.000 handtekeningen verzameld.