Moordproces tegen Vlaams Parlementslid Van Eyken opnieuw uitgesteld na sabotage bewijsmateriaal
Foto: ISOPIX

De Brusselse correctionele rechtbank zal het proces tegen Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (UF) en zijn echtgenote Sylvia B. pas vanaf 3 juni behandelen. Het koppel, dat verdacht wordt van de moord op B.’s voormalige echtgenoot, is nu ook in verdenking gesteld van sabotage van bewijsmateriaal.

Marc Dellea (45) kreeg op 8 juli 2014 een kogel door het hoofd. Het Brusselse parket opende een gerechtelijk onderzoek en dat leidde uiteindelijk naar Sylvia B. en politicus Christian Van Eyken. De twee hebben altijd ontkend dat ze betrokken waren bij de dood van Dellea, maar sinds begin 2017 staan ze terecht voor moord.

Dvd vernield

Het proces werd al herhaaldelijk uitgesteld wegens problemen met de toegankelijkheid van het bewijsmateriaal en discussies over de bevoegdheid van de correctionele rechtbank.

Maandag had het proces moeten beginnen, maar vorige week raakte bekend dat het Brusselse parket een gerechtelijk onderzoek opende naar informatica-sabotage en vernietiging van 'materiële goederen van openbaar nut', nadat in oktober 2017 een dvd met beelden van bewakingscamera’s vernield werd op de griffie van de Brusselse correctionele rechtbank.

Van Eyken en Sylvia B. zijn daarvan vorige week vrijdag door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld, aldus het Brusselse parket. Ze worden ervan verdacht een dvd met bewijsmateriaal uit het strafdossier opzettelijk vernield te hebben. 

De stafhouder van de Franstalige Brusselse balie verzocht de rechtbank daarom maandagochtend om uitstel. De rechtbank stelde het proces uit tot maandag 3 juni. Op 8 januari komt er wel een tussentijdse zitting waarop duidelijk moet worden of Christian Van Eyken en Sylvia B. verdergaan met hun huidige advocaten of andere strafpleiters onder de arm nemen.

Burgerlijke partijen verliezen vertrouwen

De ouders van Dellea verliezen langzamerhand hun vertrouwen in justitie, zeiden ze maandagochtend. 'We hopen echt dat dit de laatste keer is dat het proces uitgesteld wordt', zegt vader Giuseppe Dellea. 'Ik probeer  mijn vertrouwen in justitie te houden, maar de twijfel knaagt. Het wordt echt moeilijk om dit nog allemaal te begrijpen, ik heb hier helemaal geen goed gevoel bij.'

'Die dvd vernielen was echt idioot, dat móést gewoon uitkomen. Maar ik vrees dat er in juni weer iets anders zal opduiken, waardoor het proces opnieuw uitgesteld zal worden', zegt Constance Mulder, de moeder van het slachtoffer. 

'We krijgen echt het gevoel dat er met onze voeten gespeeld wordt, dat wij vergeten worden. Wij zijn een zoon kwijt en we hopen dat er nu eindelijk een proces komt, zodat we kunnen beginnen te rouwen.'