Minstens 149 doden in 24 uur in Jemen
Strijders van pro-overheidstroepen verzamelen zich om te vechten tegen de Houthi-rebellen. Foto: AFP

In 24 uur tijd zijn bij gevechten om de controle van de Jemenitische stad Hodeida minstens 110 rebellen, 32 loyalisten en 7 burgers om het leven gekomen. Dat hebben medische en militaire bronnen gemeld.

Volgens een bron binnen het leger vechten de Houthi-rebellen, die door Iran gesteund worden, in bepaalde wijken van de westelijke stad Hodeida tegen de overheidstroepen, die door Saudi-Arabië gesteund worden. De Houthi-rebellen konden de overheidstroepen terugslaan in de richting van de haven, zegt een bron binnen de door Riyad geleide coalitie.

De coalitie voerde verschillende luchtaanvallen uit tegen de rebellen. In de loop van de nacht werden heel wat lichamen naar het militair ziekenhuis van Al-Alfi gebracht. Dat is sinds 2014 in handen van de rebellen.

Hodeida is een strategisch belangrijke stad. Het is de toegangsweg voor meer dan drievierde van de import en van de humanitaire hulp in het land.

Het offensief van het leger tegen de rebellen, dat in juni werd gelanceerd, is sinds 1 november veel heviger geworden. Er vielen volgens bronnen al minstens 592 doden (460 rebellen, 125 soldaten en 7 burgers).