Vlamingen luisteren steeds meer digitaal naar radio

Eén op de vier Vlamingen kent DAB+. Bijna één op de vijf heeft een DAB+ toestel of wil er eentje kopen. Van het totale radioluistervolume is 21 procent digitaal.

DAB+ staat voor Digital Audio Broadcasting en is op termijn de digitale opvolger van FM. Digitaal radio luisteren gebeurt nu via vast en mobiel internet (12 procent), via digitale tv (6 procent) en in de ether via DAB+ (3 procent), zo blijkt uit resultaten van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de Vlaamse overheid.

Voor DAB+ is een nieuw DAB+ radiotoestel nodig. In België staat de teller van verkochte DAB+ radio’s, inclusief autoradio’s, op ruim 540.000. In de eerste helft van 2018 reed dertig procent van de nieuw verkochte auto’s de garage uit met standaard een DAB+ autoradio aan boord. Met deze resultaten kent Vlaanderen met DAB+ een mooie start binnen Europa.

‘Wij zijn blij verrast met de resultaten. De Vlaamse overheid stimuleert de digitalisering van het medium radio. Het is goed te zien hoe de stations samenwerken en ook retailers en fabrikanten van DAB+ radio’s betrokken zijn. Ook het percentage auto’s dat wordt geleverd met standaard DAB+ aan boord, zal snel toenemen’, zegt Sven Gatz, minister van Media (Open VLD).

Vandaag starten de Week van de digitale radio en de campagne ‘De kracht van radio’, met de focus op DAB+. DAB+ biedt luisteraars meer radiozenders, digitale geluidskwaliteit en zit gratis in de lucht.