Vrouw die paniek veroorzaakte door naalden in aardbeien opgepakt
Foto: afp

De Australische politie heeft zondag een 50-jarige vrouw opgepakt die verantwoordelijk wordt gehouden voor de gevonden naalden in aardbeien. De vrouw handelde uit wrok.

De 50-jarige My Ut Trinh, een Vietnamese die twintig jaar geleden als vluchtelinge naar Australië kwam, werkte als toezichtshouder op een aardbeienboerderij in Caboolture ten noorden van Brisbane en zou gehandeld hebben uit wrok, al is het hele verhaal nog niet duidelijk. Haar DNA werd teruggevonden op enkele van de aardbeien waarin naalden zaten verstopt.

De arrestatie volgde na een lang en complex onderzoek van politie- en inlichtingendiensten uit verschillende Australische deelstaten. De vrouw zou naar verwachting maandag voor de rechtbank verschijnen in Brisbane.

De vrouw wordt voorlopig ook niet op borg vrijgelaten, omdat de politiediensten vrezen voor haar veiligheid.

Copycats

De vondst van de naalden bij aardbeien uit de supermarkten zorgden voor heel wat ongerustheid in september. Het fruit werd door de grote ketens uit de rekken gehaald en boeren moesten tonnen aardbeien dumpen.

Consumenten hadden de naalden ontdekt in zes van de acht deelstaten. Eerst was er Queensland, en nadien volgden vijf andere, volgens de politie te wijten aan ‘copycats’. Minstens een persoon moest opgenomen worden in het ziekenhuis. De gezondheidsdiensten hadden een oproep gelanceerd om het fruit eerst te snijden vooraleer te consumeren.

Het Australische parlement voerde intussen versneld wetgeving door met zwaardere straffen, tot vijftien jaar, voor wie knoeit met voedsel.