Diefstallenplaag aan Brussels Noordstation
De buurt van Brussel-Noord. Foto: Fred Debrock
Het aantal geregistreerde diefstallen aan het Brusselse Noordstation is in de eerste acht maanden van dit jaar toegenomen met 82 procent, het aantal diefstallen met geweld met 37 procent. Er komt een nieuwe preventiecampagne.

De politie van Brussel-Noord zet samen met de federale politie, de MIVB, De Lijn en handelszaken rond het station een preventiecampagne op rond diefstal van bagage. Rond het Noordstation worden affiches opgehangen, reizigers worden erop attent gemaakt dat ze op hun bezittingen moeten letten. De buurt wordt immers geteisterd door gauwdieven. In de eerste acht maanden van dit jaar is het aantal (gekende en geregistreerde) feiten van diefstal met 82 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Diefstallen met geweld zijn toegenomen met 37 procent.

Slecht volk
Deze zomer klaagden de chauffeurs van Flixbus, een Europese  intercitybus, er al over dat dievenbendes hen aan de haltes staan op te wachten om de reizigers te beroven. In juli lanceerde de politiezone Brussel-Noord al een actieplan dat het aantal diefstallen moet terugdringen. Ook het betrappen van drugsdealers is een prioriteit. Sindsdien werden 21 gauwdieven en 13 daders van diefstal met geweld opgepakt. Tien drugdealers werden op heterdaad betrapt.

Frédéric Dauphin, hoofdcommissaris van Brussel-Noord, benadrukt dat de overlast niet noodzakelijk komt van de transmigranten die rond het station en in het Maximiliaanpark rondhangen. ‘Ook de vele prostitutiezaken en bars die de hele nacht open blijven, trekken mensen met slechte bedoelingen aan.’