Uittredend burgemeester Zelzate eist hertelling
Frank Bruggeman Foto: zvd

Frank Bruggeman, uittredend burgemeester van Zelzate (VLD-SD), heeft aan de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken gevraagd om de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen te hertellen. Hij wil voorkomen dat PVDA in het gemeentebestuur komt. Dat zegt hij aan VTM Nieuws.

‘Wij vragen een hertelling omdat we denken dat er stemmen ongeldig verklaard zijn die geldig waren. Als het verschil maar zoveel is, dan is het toch wel mogelijk dat er toch wel verschuivingen kunnen komen.’

Uittredend burgemeester van Zelzate Frank Bruggeman (VLD-SD) vraagt een hertelling van de stemmen in zijn gemeente. Dat doet hij nadat bekend is geraakt dat SP.A en PVDA een bestuursakkoord hebben afgesloten. Dat is een primeur voor een Vlaamse gemeente.

Met dertien zetels halen SP.A en PVDA samen een kleine meerderheid op de 23 zetels in totaal. VLD-SD zit op zeven zetels. SP.A haalt er ook zeven, PVDA zit op zes. Bruggeman verwacht dat met een verschil van 20 a 25 stemmen al een zetel kan verschuiven. Voor een tweede zetel moet het verschil een 100 a 150 stemmen zijn, denkt hij.

Maar berekeningen van De Standaard laten zien dat Bruggeman te optimistisch is. Om één zetel naar VLD-SD te laten gaan, heeft de partij minstens 69 stemmen nodig. In dat geval moeten al die stemmen wel van SP.A komen. Als alle bijkomende VLD-SD-stemmen van ongeldig verklaarde stembiljetten komen, zijn minstens 147 stemmen nodig.

Om de meerderheid van SP.A en PVDA te breken, moeten die partijen samen twee zetels verliezen. Daarvoor moet VLD-SD minstens 277 extra stemmen halen. Dat komt neer op 3,3 procent van de uitgebrachte stemmen.

Nationale kritiek

PVDA-voorzitter Peter Mertens maakt geen probleem van de hertelling. Hij noemt Bruggeman wel 'een slechte verliezer'. Die laatste laat weten geen slechte verliezer te zijn en benadrukt dat zijn partij het grootste aantal stemmen behaald heeft in Zelzate.

Eerder op de dag haalden verschillende nationale kopstukken al uit naar de samenwerking tussen SP.A en PVDA. CD&V-voorzitter Wouter Beke verklaarde dat het programma van de christendemocraten onverenigbaar is met extremen. N-VA-voorzitter Bart De Wever had het over het 'doorbreken van het cordon sanitaire'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig