Belgen pakken opnieuw zilver op EK Quizzen
Swiggers, Pattyn, Trogh en Smit haalden zilver Foto: rr

In de landencompetitie op het EK Quizzen in Venetië, Italië, moest ons land de duimen leggen tegen Noorwegen.

De Belgen presteren vaak goed op het Europees Kampioenschap Quizzen. En dat was dit jaar niet anders.

In de Nations Cup, waar negentien landen aan deelnamen, sloten Nico Pattyn, Gerben Smit, Ronny Swiggers en Tom Trogh de voorronde als eerste af en maakten in de halve finale korte metten met Ierland. In de finale moest België het deze namiddag opnemen tegen Noorwegen, dat verrassend genoeg te sterk was voor titelverdediger en topfavoriet Engeland.

De Noren kwamen in de finale tegen ons land vroeg op voorsprong en trokken uiteindelijk het laken met 88-72 naar zich toe.

Het is de zesde keer op rij dat ons land zilver haalt. Voor de Noren is het de eerste overwinning.

In de individuele competitie wist Pat Gibson zijn Europese titel te verlengen. Gibson is een van de vaste panelleden in het BBC-quizprogramma Eggheads.

Ondanks een moeizame start eindigde Leuvenaar Tom Trogh op slechts twee punten van de winnaar. Voormalig Europees kampioen Ronny Swiggers pakte de bronzen medaille. Aan de zijde van zijn Finse ploegmaat Tero Kalliolevo won de Oostendenaar wel goud in het koppeltoernooi.

Ook in de themaquizzen presteerde de Belgische delegatie op hoog niveau. Lars Van Moer mag zich Europees kampioen noemen in de categorie Pop Music. In de themaquiz Visual Arts eindigden Jens Everaerdt en Nico Pattyn op een gedeelde derde plaats. Tom Trogh pakte nog brons in de categorie Digital and Technology.