Het epicentrum van de herdenkingsactiviteiten rond de Eerste Wereldoorlog in ons land lag uiteraard in Ieper. De stad hield vast aan tradities met een misviering die de Poppy Parade vooraf ging. Iets over 11 uur volgde dan de Last Post onder de Menenpoort. Al vonden in bijna elke plek van ons land activiteiten plaats.

Duizenden mensen verzamelden zondag in de Kattestad. Al heel vroeg in de ochtend werd de dag op gang geblazen, letterlijk. De Lone Piper liep om 6 uur zondagochtend onder de Menenpoort om een eerste hulde te brengen aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Ondanks het vroege uur stonden toen al honderden mensen onder het herdenkingsmonument.

Zoals de traditie het wil werd de dag geopend in Ieper op de Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze, waarna een misviering op het programma stond in de Sint-Maartenskathedraal. Honderden mensen, mooi getooid, met of zonder poppiekransen, kuierden toen al vroeg door Ieper, op zoek naar een mooi plaatsje om alle herdenkingen goed te kunnen volgen.

Om 10 uur werd de Poppy Parade op gang getrokken aan de kerk Saint George's Memorial Church die voor de gelegenheid gedrapeerd werd met gebreide poppies. In een lange indrukwekkende stoet van militairen, orkesten, vaandeldragers en prominenten ging het richting de Menenpoort. De stoet was danig lang dat de plechtigheid met enkele minuten vertraging begon.

Vallende poppyblaadjes

Daar werd dan officieel het einde van de Groote Oorlog herdacht. Duizenden toeschouwers volgden de ceremonie aan de Menenpoort of op groot scherm op de Ieperse markt. Het werd een vrij traditionele ceremonie waarbij voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie het belang van herdenken benadrukte. Daarna volgend ook gebeden, onder meer bisschop van Brugge Monseigneur Lode Aerts nam het woord. De ceremonie werd besloten met vallende poppyblaadjes tijdens Oh Valiant Heart en het Belgische en Britse volkslied.

Zondagavond om 20 uur volgt nog een ceremonie, de traditionele Last Post die elke dag op dat uur geblazen wordt. Die wordt bijgewoond door het vorstenpaar, dat Wapenstilstand in Ieper afsluit na een lange dag die hen door een groot deel van het land bracht.

Onbekende soldaat

Ook Brussel liet de dag niet onopgemerkt voorbijgaan. Kamervoorzitter Siegfried Bracke en Senaatsvoorzitter Christine Defraigne nodigden 400 leden van oud-strijdersverenigingen en kinderen tussen 10 en 12 jaar uit alle provincies uit om de Wapenstilstand te herdenken. Dat gebeurde aan de Congreskolom in Brussel, in aanwezigheid van het koningspaar. Koning Filip legde de traditionele krans neer aan het Graf van de Onbekende Soldaat.

Bij het grafmonument van de onbekende soldaat legden enkele kinderen ook nog een gedenkplaatje 'Pro Patria 14-18'. Die ceremonie maakte deel uit van het project 'Onze Vergeten Helden', waarmee het War Heritage Institute de vergeten graven wil zichtbaar maken. Om de link te maken met alle steden en gemeenten waar gerepatrieerde gesneuvelden begraven liggen, werden ook elf Belgische reisduiven losgelaten, die Brussel en de tien provincies symboliseren. De dieren droegen de boodschap 'België herdenkt - La Belgique se souvient'.

Burgerslachtoffers

In meer dan 220 steden en gemeenten in Vlaanderen wordt dan weer een vredesboom geplant. Daarmee worden de vier herdenkingsjaren rond 100 jaar Eerste Wereldoorlog officieel afgesloten.

Een vredesboom planten, is volgens Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, een bijzondere manier om de Wapenstilstand te herdenken. De gemeente Avelgem bijvoorbeeld, plant een boom speciaal ter nagedachtenis van de burgerslachtoffers die honderd jaar geleden tijdens de gasaanvallen vielen. Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog vielen er in Avelgem 273 burgerdoden door gasaanvallen van zowel Duitsers als geallieerden.