Hulpdiensten hebben zaterdag in Paradise, in het noorden van Californië, de lichamen van nog eens veertien personen aangetroffen die zijn omgekomen bij de branden. Het officiële dodental stijgt daarmee tot 23.

De ‘Camp Fire’, één van de twee grote vuurhaarden die Californië momenteel in hun greep houden, bereikte drie dagen geleden Paradise, een bergstadje in het noorden van Californië. Het vuur raasde er aan meer dan vijftig kilometer per uur doorheen.

Toen de ongeveer 27.000 bewoners probeerden te vluchten, ontstonden er files op de enige weg uit de stad. Het vuur haalde de wachtenden in, die gedwongen waren om met kinderen en huisdieren in hun armen te voet verder te vluchten, terwijl anderen met hun voertuig door de vlammen reden. Wie niet tijdig kon wegvluchten, stierf in zijn of haar auto.

800 kilometer zuidelijker raast dan weer de zogeheten ‘Woolsey Fire’. Die brand is op een dag tijd verdubbeld in grootte, verwoestte al 177 gebouwen en 336 vierkante kilometer terrein, en bedreigt de villa’s van duizenden mensen in de dure wijken van Malibu, een voorstad van Los Angeles. Een kwart miljoen mensen wordt nu gedwongen geëvacueerd, waaronder veel Hollywoodsterren. Zaterdag werden al twee lichamen ontdekt in een huis in Malibu, al is het nog onduidelijk of zij overleden als gevolg van de branden.

De zoektocht in Paradise gaat nog altijd voort, want er zouden nog een aantal mensen vermist zijn. Het stadje is bijna volledig vernield, meer dan 6.700 gebouwen - vooral privéwoningen - zijn platgebrand. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.