IN BEELD. Theater, kaarsen en een monument voor slachtoffers WOI
De Vredesdag aan de IJzer in Diksmuide, de opvolger van de IJzerbedevaart, bracht toneelstukken en het einde van de tentoonstelling Floating Dreams. Foto: BELGA

Bij de IJzertoren in Diksmuide is zaterdag de Vredesdag aan de IJzer gehouden. De opvolger van de IJzerbedevaart legt het accent op vrede en verdraagzaamheid. Ook in Passendale zijn alle slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht met een fakkeltocht.

De Vredesdag aan de IJzer in Diksmuide bracht drie toneelstukken van elk ongeveer 15 minuten. Het eerste stuk vertelde onder andere het verhaal van Joe English, een kunstenaar die zijn zwangere vrouw moest achterlaten toen hij naar het front trok. Het tweede theaterstuk ging over Pieter Daens, wiens zoon sneuvelde tijdens de oorlog. Ten slotte maakten de toeschouwers kennis met het verhaal van Jeanne Michiels. De vrouw treurde haar hele leven om het verlies van haar vriend die ze tijdens WO I had leren kennen. Aan de stukken in een regie van Kathelijn Vervarcke werkten onder andere Jonas Van Thielen en Jo Berlaen mee.

De Vredesdag betekende ook de afsluiter van ‘Floating Dreams’, een openluchttentoonstelling die dit voorjaar werd geopend. De 70 beelden, versierd door Kamagurka, staan symbool voor 70 oorlogen die vandaag in de wereld plaatsvinden. Aan de hand van gedichten en getuigenissen illustreerde actrice Hilde Van Mieghem tijdens het slotevenement hoe kinderen altijd de dupe zijn van die conflicten. Meer dan de helft van de beelden werd ondertussen al verkocht ten voordele van Moeders voor Vrede en Child Focus.

Passendale

Op 10 november 1917 kwam een einde aan de Slag van Passendale. Elk jaar op die datum herdenkt Canada de duizenden Canadezen die tijdens deze slag sneuvelden. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) legde een krans neer aan de Canadese gedenksite Crest Farm. Daarna volgde een fakkeltocht tot aan de kerk van Passendale.

Gesneuveld een paar minuten voor de wapenstilstand

In Ville-sur-Haine, deelgemeente van Le Roeulx, vlakbij La Louvière, is zaterdag een nieuw herdenkingsmonument onthuld ter ere van George Price. Dat was een Canadese soldaat die algemeen wordt beschouwd als de laatste soldaat van het Britse Gemenebest die gedood werd tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Canadese soldaat had al een herdenkingsplaat, maar nu is er dus een nieuw monument, in blauwe steen en bijna zes meter hoog, op enkele meters van de plek waar Price sneuvelde, een paar minuten voor de wapenstilstand.